DUHOVNI SMISAO: Trsatsko marijansko svetište

Prema narodnoj tradiciji i pisanim kronikama na trsatsko brdo 10. svibnja 1291. na čudesan je način iz Nazareta stigla rodna kuća Blažene Djevice Marije. Na tome mjestu kuća je boravila tri godine i na jednako čudesan način prešla u talijanski gradić Loreto (10. prosinca 1294.) gdje se i dan-danas nalazi. Taj događaj se toliko dojmio ondašnjeg naroda da su ljudi odmah počeli hodočastiti na trsatsko brdo.

Crkva Blažene Djevice Marije na Trsatu – Gospe Trsatske je najstarije hrvatsko marijansko svetište i odredište mnogih hodočasnika iz zemlje i inozemstva. U njoj se nalazi čudotvorna Marijina slika. Također u sklopu franjevačkog samostana je i kapela Zavjetnih darova, a ispred crkve nalazi se kip pape Ivana Pavla II., “Trsatski hodočasnik” podignut povodom njegovog 100. svjetskog hodočašća kada je tom prilikom posjetio Rijeku, Trsat i mnoge hrvatske gradove i svetišta.

Danas je Trsatsko svetište najznačajnije marijansko proštenište u zapadnoj Hrvatskoj. Najveća i najslavnija zadužbina je to hrvatskih knezova Frankopana koja je Hrvatskoj dala niz banova i vojskovođa, nadbiskupa i biskupa. Slavni Martin Frankopan poziva 1453. godine franjevce da služe hodočasnicima. Tijekom pet i pol stoljeća živjeli su u trsatskom samostanu brojni franjevci koji služe hodočasnicima, ali djeluju i na kulturnom polju i zadužili su hrvatsku povijest i kulturu.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content