Održan 2. Memorijal ”Željko Erceg-Lujza” u Čačincima

U organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i suorganizaciji HVIDR-e Orahovica, u Čačincima je u nazočnosti pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića i načelnika općine Čačinci Mirka Mališa, održan drugi memorijal ”Željko Erceg-Lujza”, u čast preminulom hrvatskom branitelju i jednom od osnivača HVIDR-e Orahovica.

DSC 0032

Nakon odavanja počasti na mjesnom groblju u Čačincima, Memorijal je u Domu kulture otvorio predsjednik HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš pozdravivši u prvom redu obitelj Erceg.

-Svima nam je iznimno drago da možemo na ovaj način odati počast Željku, suborcu. Bio nam je veliki prijatelj, pravi domoljub, hrabar kad je to bilo najpotrebnije. Jedan je od osnivača orahovačke HVIDR-e, bio je dugogodišnji član reprezentacije HVIDR-e VPŽ na športskim natjecanjima u disciplini viseća kuglana. 

2611memorijalerceg2
Detalj natjecanja

Zato smo upravo ovaj sport izabrali kao jedinu igru na ovom memorijalu jer je on u njoj osvojio niz medalja, kako za svoju, tako i za županijsku Udrugu. Poanta naše priče i našeg rada je organizacija ovakvih i sličnih događaja i obljetnica. Na nima pričamo o svojim prijateljima, o Domovinskom ratu i time potičemo mlade i sve ljude da razmišljaju o Domovinskom ratu, a kada nas više ne bude, da nastave putem kojim smo mi krenuli – rekao je M. Bubaš.

U sportskom dijelu Memorijala u disciplini viseća kuglana natjecalo se više od 50 hrvatskih branitelja. Prvo mjesto pripalo je ekipi HVIDR-e Orahovica u sastavu Franjo Bucić, Josip Radočaj, Milan Malij i Damir Krklec. Druga je bila HVIDR-a VPŽ u sastavu Ivan Butka, Josip Kuruc, Franjo Sterle i Ilija Nikolić, dok se broncom okitila HVIDR-a Slatina koja je nastupila u sastavu Ivan Medved, Miroslav Marković, Marko Marković i Nikola Petrak.

2611memorijalerceg3
Pobjednička ekipa HVIDR-e Orahovica sa sinom pokojnog Željak, Matijom, pomoćnikom Križićem i organizatorima

Odličja najboljima uručili su sin pokojnog Željka, Matija Erceg, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i predsjednici svih nazočnih udruga. N. Križić pohvalio je organizatora što nastavlja s tradicijom memorijala te svima koji su svojim sudjelovanjem odali počast branitelji Ž. Ercegu.

– Pozivam vas da i dalje budete dio svake obljetnice iz Domovinskog rata, dođite i budite zajedno jedinstveni kao i u vrijeme kada ste branili Hrvatsku. Posebno vas pozivam da uvijek odajete počast svojim poginulim suborcima, jer poginuli hrvatski branitelji su najbolji branitelji Domovinskog rata. Isto tako moramo biti dio obljetnica naših preminulih branitelja jer i oni su kao i poginuli dali sebe za hrvatsku samostalnost, za našu slobodu – rekao je, između ostalog, N. Križić.

2611memorijalerceg1
Odavanje počasti Željku Ercegu na grobnom mjestu u Čačincima

(www.icv.hr, tekst i foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content