Obilježena 27. obljetnica pogibije branitelja u Tenji

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica i suorganizaciji Mjesnog odbora Tenja, obilježena je 27. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Damira Hornunga, Franje Jusupa, Zdravka Rittgassera i Đure Kiša koji su braneći Domovinu, poginuli u prigradskom Osječkom naselju Tenja.1991. godine. Roditelji, članovi obitelji, ratni prijatelji poginulih branitelja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, lokalne vlasti Orahovice i Čačinaca na čelu s načelnikom Mališem, odnosno dogradonačelnikom Fofonjkom, na mjesnim su grobljima u Čačincima i Orahovici odali počast poginulima, Damiru i Franji:

– 7. srpnja 1991. godine, ne napunivši tada niti 25 godina, Damir Hornung i 27 godina Franjo Jusup, braneći Domovinu mučki su ubijeni od srbočetničke ruke na prvoj liniji bojišnice osječkog ratišta, u Tenji. Damir i Franjo prvi su poginuli hrvatski branitelji s orahovačkog područja, heroji koje nikada smijemo zaboraviti i kojima nikada neće biti dovoljno reći hvala. – rekao je predsjednik HVIDr-e orahovica Stjepan Varaždinac.

Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ kao i svake godine uputio se i u Tenju odati dužno poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima:

– To je najmanje što svaki Hrvat može učiniti, pokloniti se herojima, ljudima koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku, za sve nas koji danas živimo slobodno. Neka im je vječna slava i hvala, a u našim srcima će živjeti vječno. – rekao je Mališ na grobnom mjestu Franje Juspa u Čačincima.

Nakon odavanja počasti u Orahovici na grobnom mjestu Damira Hornuga i ispred njegove biste na njegovom Trgu, predstavnici braniteljskih udruga sa šireg orahovačkog područja, vatrogasci i rodbina uputili su se u Tenju gdje su im se pridružili predstavnici policije i vojske te predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te su se zajedno još jednom poklonili poginulim braniteljima ispred spomen obilježja na mjestu pogibije. Obljetnici je nazočio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Nakon komemoracije održana je misa za poginule koja je služena je u župnoj crkvi Svete Ane u Tenji. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content