U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja općine Crnac obilježena 29. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja općine Crnac, suorganizaciji orahovačke i županijske HVIDR-e te Udruge hrvatskih dragovoljaca, veterana domovinskog rata, obilježena je 29. obljetnica pogibije petorice hrvatskih vitezova Miroslava Međimurca, Vlade
Golika, Josipa Klobučara, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića koji su mučki ubijeni iz zasjede u Modriči.

Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice odakle je i krenula memorijalna biciklistička vožnja Orahovica-Veliki Rastovac, koju su u dionici od 19 kilometara po teškom i kišovitom vremenu odvezli članovi grupe VBR (Veterani-branitelji-rekreativci) Mato Bubaš, Pavo Tutenov i Dražen Buketa.

2005obljetnicamodrica 4 Custom

– Uvijek je teško pronaći riječi kojima se može zahvaliti hrabrim hrvatskim braniteljima koji
su svojom krvlju branili i obranili slobodu koju mi danas uživamo. Ova petorica heroja su dali najviše od sebe, svoj život za našu jedinu Hrvatsku i zato je sveta obveza i dužnost nas mlađih da prenosimo njihovu i našu istinu te uspomenu na njih. To ćemo i činiti dok god nas bude– rekao je ispred spomen obilježja u orahovici povjerenik Vlade RH Saša Rister.

Nakon obilaska grobnih mjesta petorice poginulih branitelja te spomen biste Zdravka Kevčića u Kutovima, u središtu Velikog Rastovca ispred spomen obilježja Vladi Goliku i Josipu Klobučaru održan je komemorativni skup kojem su nazočili obitelji poginule petorice branitelja, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, povjerenik vlade RH za grad Orahovicu Saša Rister, načelnik općine Crnac Mato Damjan, učenici područne škole Veliki Rastovac, te mnoštvo predstavnika braniteljskih udruga sa šireg orahovačkog područja.

2005obljetnicamodrica 9 Custom

Nakon uvodnog pozdrava i zahvale predsjednika udruge organizatora Siniše Horvata, o događanjima tih tragičnih dana u Modriči govorio je pomoćnih zapovjednika za logistiku 2. bojne 132. Brigade Ivan Grgurić.

– ”A” Satnija naše bojne počela je sa odrađivanjem dobivene zadaće na ustroju i obuci
postrojbi HVO-a u Modriči. Tog 20. svibnja 1992. godine zajedno s pripadnicima HVO-a i
”provjerenim” vodičem, ”A” Satnija krenula je u Modriču na obilazak punktova dostignute
crte obrane kako bi istu pravilno obrazovali i utvrdili. Poprečno su napredovali ulicu po ulicu. Sve je bilo mirno, nije bilo naznaka bojevih djelovanja. Odjednom se zapucalo sa svih strana. Upali su u neprijateljsku zasjedu. U toj neravnopravnoj borbi smrtno su stradali Josip Klobučar, Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković, a teško su ranjeni Zdenko Kovačević i Zdravko Milobara. Hrabra petorica naših dragih ratnih prijatelja dali su ono najsvetije od sebe, svoj život za lijepu, slobodnu i neovisnu Domovinu
Hrvatsku, sebi na čast, a nama na ponos – rekao je Grgurić.

2005obljetnicamodrica 10 Custom

Načelnik općine Crnac Mato Damjan naglasio je kako je obiteljima i danas najteže, ali sve dok je branitelja i domoljuba njihova se žrtva nikada neće zaboraviti.

– Posebno je lijepo i znakovito danas ovdje vidjeti ove mališane iz područne škole i ja im se od srca zahvaljujem što su po ovakvom vremenu došli zajedno s nama odati počast našim herojima i čuvati istinu njih. Našim suborcima neka je vječna hvala i slava, a svima vama također od srca zahvaljujem što ste se došli pokloniti njihovoj žrtvi– rekao je Damjan.

Župan Igor Andrović istaknuo je kako su poginuli heroji bili mladići koje je rat spriječio da postanu supruzi, očevi….

2005obljetnicamodrica 1 Custom

– Bili su to golobradi mladići sa nenapunjenih 30 godina koji nisu uspjeli dočekati svoju normalnu budućnost jer su svoj život herojski dali za Hrvatsku. Njihovi životu ugasili
su se kao plamen svijeće na vjetru, ali upravo taj plamen svima nama koji smo danas ovdje i ostali iza njih mora biti svjetlost vodilja te putokaz kako se Domovina mora braniti, čuvati i voljeti. U nadi da su sada negdje u vječnosti i snivaju san pobjednika, neka im je laka hrvatska gruda, vječna slava i hvala– zaključio je Andrović.

Na kraju komemoracije molitvu za poginulu petoricu te sve hrvatske branitelje predvodio je župnik župe svetog Ivana Krstitelja iz Crnca, velečasni Josip Vračarić, koji je potom služio i misu zadušnicu u kapelici u Velikom Rastovcu. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”632196″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content