OPĆINA SUHOPOLJE U Cabuni svečano otkriveno spomen obilježje Damiru Babuku, poginulom policajcu i dragovoljcu Domovinskog rata

Danas (subota) je u središtu Cabune, naselja u općini Suhopolje, svečano otkriveno spomen obilježje Damiru Babuku, poginulom pripadniku specijalne policije Policijske postaje Virovitica i dragovoljcu Domovinskog rata koji je svoj život na oltar domovine položio u Pakracu 11. prosinca 1991. godine u borbi protiv srpskih agresora sa svega 22 godine.

Kako je istaknuo predsjednik Mjesnog odbora Cabuna Dražen Vanjhal, već se godinama razgovaralo o načinu odavanja počasti ovom poginulom hrvatskom vitezu, a danas je došlo vrijeme da se njihove zamisli ostvare.

– Prije nekoliko godina Mjesni odbor Cabuna razgovarao je s Damirovim roditeljima, a zajedničkim snagama pokušali smo doći do načina kako bi mu se odala počast i iskazala zahvala za njegovu žrtvu u obrani naše Domovine. Mjesto na kojem je postavljeno spomen obilježje darovano nam je od strane Osnovne škole Suhopolje te im ovom prilikom još jednom neizmjerno zahvaljujem, a ovo je ujedno i početak ulice u kojoj je Damir živio i koja danas nosi njegovo ime. Posebnu zahvalu u pomoći prilikom realizacije ovog projekta moram uputiti Udruzi branitelja Suhopolje na čelu s predsjednikom Marijanom Brlekom, Općini Suhopolje i Virovitičko-podravskoj županiji, te povjereniku Vlade RH Goranu Doležalu. Hrvatske branitelje i policajce nikada ne smijemo zaboraviti, a ovaj događaj ima upravo to za cilj – istaknuo je Dražen Vanjhal.

Prisutnima se obratio i povjerenik Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti načelnika općine Suhopolje Goran Doležal.

– Svi znamo slavnu prošlost Domovinskog rata i da ništa od ovog nebi imali da nije bilo naših hrabrih branitelja, redarstvenika, policajaca, dragovoljaca i svih onih koji su bili uključeni u obranu Lijepe naše. Da našem Damiru kažemo milijun puta hvala, bilo bi malo, jer dao je ono najvrjednije, svoj život. Hvala i njegovim roditeljima što su odgojili heroja koji je utkao sebe u temelj naše suverene Republike Hrvatske – rekao je Doležal.

Zahvalu Damiru, kao i još trojici hrvatskih redarstvenika koji su stradali u Pakracu, uputio je i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović.

– Ovo su trenuci u kojima smo ispunjeni emocijama. Prožima nas osjećaj tuge pomiješan s ponosom kada se sjećamo onih teških i slavnih dana stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Jedan od tih dana bio je i 11. prosinac 1991. kada je Damir s još trojicom hrvatskih redarstvenika stradao u Pakracu na mjestu zvanom Kalvarija, a njihova smrt zavila je u crno njihove suborce, rodbinu i prijatelje ostavljajući u njihovim životima veliku prazninu. Ništa ih ne može vratiti, nama preostaje samo molitva i sjećanje na njihovu veliku žrtvu, a postavljanje ovog spomenika samo je mali znak zahvale za sve učinjeno i temelj da se naši heroji nikada ne zaborave – kazao je Begović.

Pobjede u obrambeno-oslobodilačkom ratu za neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske, kao i heroja koji su položili svoje živote, prisjetio se i saborski zastupnik te predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

– Ovom inicijativom omogućeno je da u zaborav ne padne velika Damirova žrtva, žrtva koja je jedna od 15 tisuća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. S toliko je mladih života plaćena sloboda koju danas baštinimo, od toga je 236 poginulih branitelja i 100 civila imala Virovitičko-podravska županija i stoga se uvijek moramo s ponosom sjećati tih dana kada smo krvlju izvojevali slobodu te moramo obećati da nikada nećemo odustati od obilježavanja dana koji su bili u Domovinskom ratu u spomen na sve žrtve. Nitko nam ne može oduzeti ono što smo uložili, nitko ne može bacati blato na te ponosne dane niti itko može zaboraviti naše vitezove. Svjesni smo da nije sve idealno, da treba još dosta toga napraviti kako bi Hrvatska bila idealna, no sloboda koju baštinimo u njoj sigurno je daleko od onoga što je bila nekada davno. Vjerujemo da će mladi naraštaji koji dolaze i preuzimaju funkcije voditi brigu da se ne zaborave velike hrvatske žrtve, pa tako i Damirova – zaključio je Đakić.

Spomen ploču otkrili su Damirovi roditelji Milica i Josip te članovi obitelji, potom su delegacije položile vijence i zapalile svijeće, a molitvu je predvodio velečasni Darijo Šimić, upravitelj župe Kraljice svete Krunice u Cabuni.

Uz spomenute, ovom svečanom trenutku nazočili su predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta – Honjek Golinac, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević, načelnik Policijske postaje Virovitica Marcel Štrok, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, općinski vijećnici, gospodarstvenici te brojni drugi uzvanici.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content