SDP održao pressicu u Virovitici: Zašto su izostale potpore za mlade poljoprivrednike?

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a i Mate Vukušić, predsjednik županijskog ogranka stranke, održali su danas (subota) ispred ulaza na Viroexpo konferenciju za medije. Glavna tema bila je poljoprivreda.

M. Vukušić istaknuo je kako je „VPŽ najsiromašnija županija u Hrvatskoj, unatoč uspješnom privlačenju sredstava iz EU fondova“. Komentirao je i popularnost župana Igora Androvića na društvenim mrežama.

-Da se župan ranije uključio na Facebook, možda bi mještani Dolaca i prije saznali da im pokušavaju uzeti zemlju koju oni ne žele prodati za retenciju koja im ne treba jer na tom području poplava nikad nije bilo -između ostalog, rekao je M. Vukušić.

Napomenuo je kako je Virovitičko-podravska županija područje na koje se rado dolazi, ali ne i ostaje te da je između dva popisa izgubila više od 30 posto svojeg stanovništva.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je važnost poljoprivredne proizvodnje i njenu potporu od strane EU fondova za opstanak Slavonije i drugih dijelova Hrvatske, a u povodu održavanja 26. Viroexpa, međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici. Naglasak je stavio na pitanje zašto ove godine nema potpora za mlade poljoprivrednike.

-S jedne strane, potpore koje su predviđene za male poljoprivrednike predviđene su tek za kraj godine, iako bi trebale biti prioritet. No ono čime smo ostali nemalo iznenađeni je činjenica da su izostale potpore za mlade poljoprivrednike, koje su posljednji put isplaćene 2021. godine.

Nakon toga, najavljeno je njihovo povećanje sa 50.000 eura na 75.000 eura. Očekivali smo da će to početi ove godine, međutim, tih potpora u ministarstvu i fondovima uopće nema. Onda ćemo se mi baviti demografskom obnovom, pitanjem iseljavanja i toga da mladih ljudi u poljoprivredi više nema – naglasio je P. Grbin.

Nakon pressice, Peđa Grbin sa suradnicima je posjetio Viroexpo i u pratnji domaćina, M. Vukušića obišao izlagače. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content