Komemoracijom u Slatinskom Drenovcu i ove se godine prisjetili ubijenih žrtava komunističkog režima u vrijeme II. svjetskog rata

Jučer (nedjelja) je u Slatinskom Drenovcu, u organizaciji Općine Čačinci te udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina i Orahovica, a kod Spomen grobišta koje je posvećeno ubijenim hrvatskim vojnicima i civilima za vrijeme II. svjetskog rata, održana komemoracija i sveta misa za 500 likvidiranih žrtava komunističkog režima čiji se ostaci nalaze u grobištu.

Komemorativnom skupu nazočili su gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister, dogradonačelnik grada Slatine Ilija Nikolić, načelnik općine Mikleuš Robert Grabar te pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog i II. svjetskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, aranžmana i lampiona kod spomen križa nedaleko grobnice, nazočnima je dio stravične priče o ubijanju nevinih Hrvata ispričao dopredsjednik Hrvatskog domobrana i član Županijskog povjerenstva za istraživanje i nalaženje žrtava totalitarnog komunističkog režima Miroslav Gazda.

-Često se nađemo u situaciji da ne znamo tko su žrtve toga vremena i razlog zašto su likvidirane, za razliku od ove masovne grobnice u Slatinskom Drenovca koja je jedina patološki istražena i znamo većinu imena nevinih žrtava koje su ovdje pogubljene. U ovoj grobnici pronađene su 464 lubanje i još otprilike pola metra ugaženog koštanog praha gdje se nalaze dijelovi zdrobljenih lubanja pa je tadašnje Povjerenstvo konstatiralo da se u tom prostoru nalazilo ljudskih ostataka od 500 žrtava. Hvala svima koji svake godine dođu ovamo komemorirati i pokloniti se ovim žrtvama i veliko hvala Općini Čačinici i Alenu Jurencu koji je nastavio tragom svog prethodnika Mirka Mališa aktivno sudjelujući u organizaciji ovoga skupa – rekao je Gazda.

Komemoracija-Slatinski-Drenovac-99

Posebno se osvrnuo na pogubljenje trojice nedužnih svećenika s orahovačkog i slatinskog područja.

-Voćinski župnik velečasni Josip Marinac uhapšen je od strane partizana pod nepoznatim okolnostima 1943. godine u Voćinu te sproveden u logor ovdje u Slatinski Drenovac, a potom netragom nestao i do danas pored velikih napora nismo uspjeli saznati tko, kada i kako ga je likvidirao. Orahovački župnik Ivan Đanić uhapšen je vezan bodljikavom žicom od orahovačkih partizana i komunista 1943. i doveden ovdje u Slatinski Drenovac pred vojni sud i osuđen na smrt strijeljanjem te tako i likvidiran, a ono što je najbolnije je presuda koja mu je izrečena u kojoj stoji kako je bio špijun i izdajnik koji je izdao svoj narod svojim podlim radom, razvjenčao se sa crkvom zbog izdaje svete tajne ispovijesti te postao politički bandit i taj ga je sud zato i osudio uz potpis smrt fašizmu – sloboda narodu, doista nevjerojatno i stravično. Slatinski župnik Julije Bürger uhapšen je nakon napada partizana i ulaska u Slatinu 1944. godine i doveden ovdje također pred vojni sud i osuđen na smrt strijeljanjem uz također gnjusnu presudu u kojoj je pisalo kako je ovaj svećenik sramotno zlorabio svoj svećenički poziv da bi skriven iza svećeničkih halja služio mrskom okupatoru i njegovim krvavim slugama i proglasili ga narodnim izdajnikom uz isti potpis. Tako su se na ovom području rješavali problemi od 1941. do 1945. godine, a tu još moram spomenuti i sudbinu čačinačkog župnika Augustina Dukovića kojeg su Srbi i partizani s ovog područja napali u njegovom stanu, ranili ga iz pištolja, oderali mu kožu s leđa te nožem na čelu urezali zvijezdu petokraku. Umro je istog dana, a autori toga nedjela nisu pronađeni od strane tadašnje komunističke vlasti, ali su se sami po birtiji hvalisali što su od velečasnog Dukovića napravili, no niti tada ih vlast nije sankcionirala – rekao je Gazda.

Komemoracija-Slatinski-Drenovac-3

Obratio se potom i načelnik općine Čačinci Alen Jurenac istaknuvši važnost ove komemoracije.

-Teško mi je govoriti nakon ovakvih svjedočanstava koje govore o velikoj tragediji koja je zadesila naš narod i kraj krajem II. svjetskog rata. Koristim priliku zahvaliti se svima koji su sve ove godine bili dio komemoracije za ove žrtve, to je dokaz istine o načinima na koji su te žrtve ovdje tragično okončale svoj život samo zato što su bili drugačije narodnosti od svojih egzekutora. Općina će i dalje ustrajati na organizaciji ovog skupa i to uvijek onako kako smo to uobičajeno radili, prve nedjelje nakon blagdana Presvetog Srca Isusova – rekao je Jurenac.

Nakon komemoracije, svetu misu kod kapelice ispred kosturnice, za sve žrtve Slatinskog Drenovca, služio je župnik župe Blaženog Ivana Merza Slatina, velečasni Nikola Jušić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content