Orahovica druga u Hrvatskoj po povećanju izdvajanja za dječje vrtiće

Ulaganje u vrtiće jedan je od prioriteta većine gradskih uprava, što najbolje pokazuju brojke i proračunski podaci. Portal Gradonačelnik.hr istražio je ulaganja u vrtiće u svim gardovima Hrvatske te ustanovio da su čak 104 grada povećala u prošloj godini izdvajanja po ovoj proračunskoj stavci, njih 11 i za preko 50 posto.

U 2022. godini više od tisuću kuna po stanovniku za vrtiće je izdvojilo 60 gradova, a deset najbolje rangiranih za ovu je stavku “per capita” dalo između 1.681,31 i 3.719,86 kuna. 

Kad je riječ o trendu povećanja sredstava za vrtiće u postocima, dominiraju mali i srednji gradovi. Od navedena 104 grada, koja su povećala izdvajanja u odnosu na 2021. godinu, 11 gradova davanja je povećalo za više od 50 posto. Najviše je izdvajanja povećao Nin, za čak 429,45 posto, druga je Orahovica s 204,69 posto većim davanjima, dok je na trećem mjestu Opatija koja je za predškolski odgoj i obrazovanje u 2022. dala 112,58 posto više sredstava nego u godini ranije.

Niz nastavljaju Pakrac, Makarska, Sisak, Skradin, Sinj, Drniš i Slatina s povećanjima od 53,16 do 81,63 posto.

– I ovog puta analizirali smo podatke konsolidiranih izvještaja jedinica lokalne samouprave za 2022. godinu te ustanovili koliko se ulagalo u predškolski odgoj, uzimajući u obzir izdvajanje “per capita” te udio izdvajanja iz gradskog proračuna. Također smo analizirali i trendove rasta izdvajanja sredstava prema apsolutnim brojkama i u postocima. Gradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje vrtića i jaslica, osiguravanje pedagoškog nadstandarda, (su)financiranje smještaja djece u gradske i druge vrtiće i osiguravanje besplatnog smještaja za djecu iz potrebitih obitelji samo su neki od glavnih razloga izdvajanja gradskih uprava za predškolski odgoj u 2022. godini. Sredstva su osiguravana iz raznih izvora poput NPOO i EU fondova, zatim kroz Program ruralnog razvoja RH te vlastitih resursa– piše Gradonačelnik.hr

(www.icv.hr, Gradonačelnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content