Započela 12. hodnja “Stopama Željka Majora” od Čačinaca do Vukovara: Desetorica hrabrih i ove godine odaju počast heroju Domovinskog rata

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica tradicionalno je, po 12. puta, organizirala hodnju od Čačinaca do Vukovara “Stopama Željka Majora”, u čast ovog heroja Domovinskog rata koji je 20. studenog 1991. godine mučki ubijen od strane neprijatelja s još dvjestotinjak hrvatskih branitelja ranjenika na Ovčari. Ovu humanu priču prije 12 godina započeli su navijači čačinačkih sportskih klubova “Čačinački Alkosi” kako bi odali dužno poštovanje svom sumještaninu koji je položio svoj život na oltar Domovine.

Hodači su danas (srijeda) prvo odali počast na grobnom mjestu Željka Majora na Mjesnom groblju u Čačincima, a potom su mu se poklonili i kod njegove biste u njegovoj ulici u Čačincima u nazočnosti župana Igora Androvića, gradonačelnika Orahovice Saše Ristera, načelnika općine Čačinci Alena Jurenca, načelnika Policijske postaje Orhaovica Krunoslava Bota, te mnoštva hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga na čelu s Udrugom Tigrova čiji je Major bio i pripadnik, te predsjednikom ZUiČ HVIDR-e VPŽ Matom Bubašem, a posebno je bilo lijepo i znakovito vidjeti učenike Osnovne škole Antuna Gustava Matoša.

Nakon polaganja, kolona je sa svim sudionicima krenula u središte Čačinaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima gdje se nakon odavanja počasti nazočnima u ime hodača i organizatora obratio predsjednik UHDVDR Orahovica Miroslav Tot naglasivši kako je ovo najmanje što oni mogu učiniti za sve što je Željko Major dao Hrvatskoj.

-Dvanaestu godinu za redom hodamo za našeg heroja Željka Majora, momka koji je punog hrvatskog srca krenuo braniti svoje u Vukovar na prvu crtu i na kraju ranjen i mučki ubijen na Ovčari. Moram se zahvaliti Čačinačkim Alkosima koji su srcem započeli ovu priču i mi smo ponosni što smo ju nastavili. Hvala svima koji su se odazvali i uz Božju pomoć idemo do Vukovara – rekao je Tot.

Načelnik Alen Jurenac izrazio je veliki ponos i čast što može pozdraviti ovu hrabru ekipu koja, kako je naglasio, radi iznimno velik i sveti čin.

-Znamo tko je i što je bio naš heroj Željko Major, veliki čovjek i domoljub koji je dao i ugradio najviše od sebe, svoj život u temelje naše Domovine. Posebno mi je drago danas vidjeti naše učenike osnovne škole koji će na ovaj način očuvati sjećanje na ovog našeg heroja i na Domovinski rat. Zahvaljujem od srca dečkima hodočasnicima koji i ove godine daju svoju žrtvu i hodanjem odaju počast Željku i svim poginulim hrvatskim braniteljima, želim im svu sreću i neka ih drag Bog čuva do cilja, do Grada Heroja Vukovara – rekao je Jurenac.

Veliko priznanje organizatorima i posebno hodačima odao je i župan Igor Andrović te se obratio citirajući svjedočanstvo Željkove sestre Mire kada je Major krenuo u Vukovar.

-Velika mi je čast biti danas ovdje s vama i odati počast ovom velikom čovjeku i heroju koji je svoj život dao za našu samostalnu Hrvatsku. Lijepo je što svake godine ovo organizirate i posebno je lijepo što se to prenosi na djecu jer upravo su oni ti koji će nastaviti čuvati uspomenu i neće dozvoliti da se ona zaboravi. Čitao sam ispovijest Željkove sestre Mire koja ga je pitala “Željko zašto ideš u Vukovar?”, a on je odgovorio “Idem seko da bi tvojoj djeci bilo bolje”. I da, želio je da bude bolje svima nama i ovoj djeci danas koja su ovdje i on je za to bolje, nažalost, dao svoj život. Zato taj njegov čin i njegovu hrabrost ne smijemo zaboraviti, a ovo je najbolji mogući način. Hvala vam od srca što ste ovdje, što se sjećate, hvala vama hodači koji ćete proći ovaj put stopama Željka Majora od Čačinaca do Vukovara – rekao je Andrović.

Stopama-Zeljka-Majora-99999

Hodači su potom krenuli na put, a prva je postaja bila orahovačko Gradsko groblje gdje su odali počast braniteljima Damiru Hornungu, Miroslavu Međimurcu i brigadiru Pavi Vukeliću – Paji te potom i svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima kod njihovog spomen obilježja u središtu grada gdje ih je dočekao i pozdravio gradonačelnik Saša Rister.

-Što reći nego hvala, veliko hvala ovim divnim ljudima koji hodaju za branitelje, za Željka, za Vukovar i za Domovinu sa svetim hrvatskim barjakom u ruci. Hvala organizatoru što ustraje svake godine i organizira ovaj humani čin, a svi zajedno moramo biti na ovakvim mjestima i odati dužno poštovanje onima koji su stvorili našu Hrvatsku svojim životima. Neka vam je sretno do cilja – rekao je Rister.

Hodači su potom nastavili dalje na dionicu Našice – Koška – Bizovac – Osijek – Tenja – Vukovar gdje bi trebali doći u petak oko podneva.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content