Nova prava za umirovljenike u 2024. godini: Pogledajte na koga se sve odnose

S početkom 2024. stupaju na snagu novi uvjeti za stjecanje prava na naknadu za starije, kolokvijalno zvanu nacionalnu mirovinu. Nacionalna naknada za starije osobe namijenjena je onima starijim od 65 godina koji nisu ostvarili mirovinu i ne ostvaruju prihod na drugi način, prenosi tportal.

Dvije godine nakon uvođenja spomenute naknade Ministarstvo rada i socijalne politike provelo je analizu učinaka tog zakona, a ona je pokazala da je prima znatno manje osoba nego što je to projicirano. Naime u 2022. godini naknadu za starije primalo je 7411 ljudi, što je tek nešto više od trećine u odnosu na procijenjeni broj od 21.550 korisnika.

Ministarstvo je ocijenilo da je na toliku razliku utjecalo povećanje iznosa zajamčene minimalne naknade (socijalna pomoć), s obzirom na to da dolazi do preklapanja u obuhvatu potencijalnih korisnika.

Na slabiji obuhvat utjecali su i relativno niski cenzus za stjecanje prava te uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske.

Izmjenama zakona uvode se ‘labaviji’ uvjeti za stjecanje prava i povećava naknada. Tako se od početka 2024. prihodovni cenzus povećava sa 120 na 300 eura po članu kućanstva, a uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske smanjuje na deset godina.

Također, povećava se iznos naknade sa sadašnjih 120 na 150 eura.

Povećanjem prihodovnog cenzusa znatno se širi obuhvat potencijalnih kandidata za naknadu. Primjerice, kod starijih bračnih parova sada će pravo na nju imati supružnici bez prihoda čiji partneri primaju mirovinu do 600 eura.

Za dio korisnika socijalne pomoći (zajamčena minimalna naknada) i minimalne mirovine naknada za starije sada će biti povoljnija opcija te oni mogu podnijeti zahtjev, uz uvjet da se odreknu postojećih prava.

Primjerice, za oko 10.000 ljudi koji primaju mirovinu do 140 eura naknada za starije od 150 eura od 2024. godine bit će povoljnija od mirovine.

Socijalna pomoć (zajamčena minimalna naknada) trenutno iznosi 132 eura za radno sposobnog samca, a 172 eura za stariju i osobu potpuno nesposobnu za rad. To znači da se samcima isplati zamijeniti socijalnu pomoć za nacionalnu mirovinu jer će dobiti 18 eura više.

Prema projekcijama Vlade za provedbu zakonskih izmjena, predviđeno je povećanje rashoda u državnom proračunu za 13,7 milijuna eura 2024., za 15,9 milijuna eura 2025. te za 16,1 milijun eura u 2026. godini.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content