Besplatan prijevoz vlakom diljem Hrvatske za sve umirovljenike: Evo što trebate napraviti

Umirovljenicima je od ove godine osiguran besplatan prijevoz vlakom i to neograničeno, piše dnevnik.hr.

Vlak je u Novoj godini donio koji euro više u novčanicima umirovljenika. Besplatan prijevoz diljem zemlje moguć je cijelu godinu.

Riječ je o pilot-projektu koji će trajati cijelu godinu.

– Imam penzionersku, nismo danas ništa trebali platiti kartu. Dobro nam dođe svaka povlastica- rekao je Ivan iz Krapine.

Brojke kažu da oko 40 tisuća umirovljenika koristi željeznicu. Ovim se želi još više to potaknuti.

– Odlično, super, bolje ne može, to su trebali i prije napraviti, za 2,60 eura vozim se cijeli dan, odem u Split- rekao je Josip iz Bjelovara.

– To je jako dobro za nas umirovljenike i zadovoljna sam- kaže Katica iz Bjelovara.

Ovim potezom umirovljenici će biti socijalno uključeni.

– Puno je već umirovljenika koji se tome raduju jer će ići kroz umirovljeničke udruge na izlete. Posjećivati poznate, obitelj, ponekad će to biti korisno i za otići do bolnice na pregled- rekla je Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Do besplatnih kilometara jednostavno je doći. Potrebno je izdvojiti 2,65 eura za pametnu karticu.

– Procedura je vrlo jednostavna, ispuni se zahtjev. Priloži se indentifikacijski dokument i potvrda o primanju mirovine preda se na blagajni, može se poslati i preko maila i dobije se pametna kartica na temelju koje se ostvaruju besplatna putovanja- rekla je Mihaela Tomurad Sušac iz Hrvatskih željeznica.

– Riječ je o pilot-projektu, on se za sada provodi tijekom ove godine, ako se pokažu dobri rezultati on će se nastaviti provoditi i dalje- rekla je.

– Ovakav jedan projekt već je urodio plodom, a riječ je o besplatnom prijevozu djece i učenika osnovnih i srednjih škola. Na početku tog projekta bilo ih je oko 7000 koji su koristili mjeru besplatnog prijevoza, danas se ta brojka popela na gotovo 70.000- rekao je reporter Vanja Margetić.

Za besplatnu željeznicu iz državnog proračuna osigurano je dva milijuna eura.

(dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content