SAŠA RISTER, GRADONAČELNIK ORAHOVICE: Rekordno smo povećali davanja za vrtić, a u budućnosti želimo novu Gradsku knjižnicu, Muzej i Dom kulture

Grad Orahovica ima 4552 stanovnika i 13 prigradskih naselja, a nakon velikih infrastrukturnih i turističkih projekata koji su pokrenuti prošle godine planiraju niz novih. O toj temi razgovarali smo s gradonačelnikom Sašom Risterom.

– Nastavljamo s ulaganjima pa ćemo tako ove godine, sukladno planovima i proračunu, projektirati i graditi nogostupe kroz Novu i Staru Jošavu, a u Staroj Jošavi planiramo izgraditi i dječje igralište. Ove godine čeka nas i izmjena javne rasvjete LED rasvjetom na području grada i prigradskih naselja, a u Orahovici ćemo rekonstruirati dio pješačke staze u Ulici kralja Zvonimira do spoja s Gupčevom ulicom. Čeka nas i izgradnja ceste do crkve sv. Lovre u Crkvarima, izgradnja reciklažnog dvorišta i malonogometnog igrališta s umjetnom travom te proširenje odlagališta TUK. U planu imamo i projektiranje rekonstrukcije Ulice F. Gavrančića i nogostupa u Dolcima – rekao je S. Rister.

RAZVOJ ZDRAVSTVENOG TURIZMA

Na upit koje bi demografske mjere izdvojio kao najvažnijima, Rister kaže kako su značajno povećali izdvajanja za dječji vrtić.

– Puno govori činjenica da smo drugi od 104 grada u Hrvatskoj koji su povećali izdvajanja za dječji vrtić u odnosu na 2021. godinu i to s 204,69 posto višim davanjima. Ako ćemo uzeti u obzir da je pri kraju rekonstrukcija zgrade vrtića, vidljivo je da u tom smjeru činimo sve kako bi djeca imala maksimalne uvjete za predškolski odgoj. Svake godine pomažemo obrtnicima, poljoprivrednicima, školarcima i studentima, umirovljenicima… Trudimo se svima maksimalno pomoći.

Orahovački gradonačelnik hvali suradnju s lokalnom zajednicom, za koju kaže kako je “razvojan kotačić grada”. Udruge i klubovi aktivno sudjeluju u gradskim manifestacijama, kao i oni u njihovim, pa vjeruje da će ove godine ta suradnja biti još i bolja. Neki projekti nisu stali u novi proračun, ali su Orahovici itekako potrebni u budućnosti. Za njih gradonačelnik Rister kaže kako će ih ostvarivati uz pomoć vlastitih sredstava, ali i nadležnih ministarstava, fondova i javnih natječaja.

Ministrica Brnjac Jezero Orahovica 3

– Budući da Grad Orahovica ima veliku priliku temeljiti svoj daljnji razvoj na zdravstvenom turizmu, u tom smjeru činimo velike napore uz suradnju s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka. Treba nam Studentski dom u Orahovici kako bi se širili smjerovi na fakultetu i mladima osigurao financijski prihvatljiv i kvalitetan smještaj. Već sada imamo studente iz cijele Hrvatske. Uz razvoj fakulteta veže se i izgradnja Gradske knjižnice koja bi služila ovoj ustanovi, kao i novi muzej, budući da je zgrada u kojoj se nekadašnji muzej nalazio darovana fakultetu, pa se za novi mora pronaći nova lokacija.

Naše udruge i klubovi su jako aktivni, pa je potrebno napraviti projektno-tehničku dokumentaciju i izgraditi Dom kulture, mjesto u kojem bi sve udruge pronašle svoje mjesto i gdje bi se mladi mogli okupljati. U planu nam je i ulaganje u sportsku infrastrukturu kako bismo poboljšali uvjete za rad sportskih klubova na području grada – smatra gradonačelnik Rister.

Konačno, tu je i turizam zbog kojeg su Orahovca i papučko područje sve primamljiviji turistima.

– Prijeko je potrebno proširiti grad u području prema Jezeru, a potrebno je izraditi i DPU Centar i DPU Dugo Polje. No, to je samo mali dio projekata koje smatramo važnima za podizanje kvalitete života na području Orahovice i okolice – naglašava S. Rister.

(www.icv.hr, V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content