Josip Strija dobitnik nagrade Zaklade Dr. Ljerka Markić-Čučuković

Josip Strija, školski knjižničar Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, dobitnik je nagrade Zaklade Dr. Ljerka Markić-Čučuković za akademsku godinu 2022./2023.

Na sjednici održanoj od 1. do 6. veljače 2024. godine Zakladni odbor jednoglasno je odabrao najbolje studente informacijskih znanosti, smjera bibliotekarstvo u akad. god. 2022./2023. – studentice Ana Kužnar i Eva Vitković.

Na istoj sjednici, Zakladni odbor većinom glasova donio je odluku o dobitniku nagrade za knjižnicu, ustanovu, udrugu i pojedinca, koji promiču knjižničarsku struku i bibliotekarstvo općenito. Nagradu je dobio Josip Strija, školski knjižničar “koji je svojim zalaganjem, radom, znanjem i vještinama doprinio promociji, ugledu i kvaliteti školskog knjižničarstva i obrazovanja općenito.” Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a godišnje se dodjeljuje samo jedna nagrada.

Zakladu Dr. Ljerka Markić-Čučuković osnovao je njezin suprug dr. Frano Čučuković sa svrhom nagrađivanja najboljih studenata bibliotekarstva Sveučilišta u Zagrebu, ali i knjižnica, ustanova, udruga i pojedinaca, koji promiču knjižničarsku struku i bibliotekarstvo općenito. Natjecati se mogu knjižnice, ustanove, udruge i pojedinci koji su unaprijedili rad knjižnice, ustanove ili udruge:

– izradom i objavom stručne publikacije u tiskanom ili nekom drugom obliku, čiji se sadržaj odnosi na djelovanje ili povijest knjižnice, ustanove ili udruge ili u kojoj je izložena i opisana građa koju one posjeduju,
– pripremom i organiziranjem stručnog skupa, izložbe ili koje druge stručne manifestacije, koja je doprinijela promicanju knjižnice, ustanove, udruge ili bibliotekarstva općenito,
– uspostavljanjem takve suradnje s drugim knjižnicama ili ustanovama, koja je značajno doprinijela poboljšanju knjižničnih usluga i službi za korisnike.

Zaklada djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a godišnje nagrade dodjeljuju se od akademske godine 1997./1998.

Između ostaloga, aktivnosti koje su vrednovane, a na temelju kojih je Josipu Striji dodijeljena nagrada za prošlu akademsku godinu su organizacija stručnoga skupa “Dani medijske i informacijske pismenosti s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara” koji će se ove godine održati četvrti puta, aktivnosti i rad na stjecanju statusa SKOCKANO kojega je Hrvatska mreža školskih knjižničara dobila prošle kalendarske godine, aktivnosti vezane uz strukovne udruge, dosadašnje nagrade, aktivnosti na planu školskoga knjižničarstva i knjižničarstva općenito, stručni rad, provedeni državni projekti i projekti koji su još uvijek u tijeku te samostalna izrada digitalne zbirke i bibliografije Riječi mladih Gimnazije Petra Preradovića Virovitica.

Obavijest o datumu dodjele bit će objavljena naknadno.

(icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content