Upoznajte virovitičke tehničare za mehatroniku, stručnjake čiju ćemo pomoć u budućnosti sve više trebati: Oni razumiju i električnu harfu, solare, laboratorij, pa i pametnu košnicu

Tehnička škola u Virovitici prije šest godina među svoje obrazovne programe uvela je i jedan novi – tehničar za mehatroniku. No, velik broj ljudi ni danas nije siguran čime se točno mehatroničari bave. Mehatronika je spoj mehanike, elektrotehnike i informatike.

Učenici su tijekom svog četverogodišnjeg školovanja osposobljeni djelovati u širokom spektru zanimanja, od strojarstva, elektrotehnike, automatizacije, pa sve do računalstva. Područje mehatronike uključuje i velik broj sati u programiranju, digitalnoj elektronici te radu s mikroupravljačima i mikrokontrolerima.

Ravnatelj Tehničke škole u Virovitici Dino Davidović ističe kako svake godine ostvaruju iznimno dobre upise na ovom smjeru, a škola kontinuirano radi na tome da budući mehatroničari dobiju što je više moguće prakse kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti.

-Smjer tehničar za mehatroniku uglavnom upisuju djeca s kvalitetnijim bodovnim pragom. Uz dobre ocjene, kriterij za upis je i potvrda medicine rada; učenici trebaju imati određene psihofizičke osobine, poput prosječne razine vida, sluha, opipa, ali i izuzetno važne kvalitetne prostorne predodžbe. Svjedoci smo da je gospodarstvo Hrvatske u fazi prestrukturiranja i suočeni smo s modernom informacijskom tehnologijom. Današnji su strojevi sve više sofisticirani, kompleksniji, sadrže raznorazne senzore i izvršne elemente kojima bi tehničar za mehatroniku trebao kvalitetno vladati kako bi mogao odgovoriti svim zahtjevima mehanike – objašnjava ravnatelj Davidović.

Tehnička škola Virovitica jedna je od opremljenijih škola u Hrvatskoj što se tiče praktikuma. Imaju praktikum za automatizaciju i robotiku (elektropneumatika, elektrohidraulika), za različite strojeve i sve ostalo što je potrebno za ovaj program.

-U ovim prostorijama naši učenici obavljaju vježbe iz stručnih predmeta – fizički spajaju različite elektroničke komponente, senzore i motore na protoboardima, potom provode ispitivanja i programiranja. Teorija je dobro povezana s praksom, jedan sat teorije prati dva sata prakse. Međutim, praktična nastava za mehatroničare obavlja se isključivo unutar prostorija naše škole – govori Igor Kućan, profesor stručnih predmeta zanimanjima tehničar za mehatroniku i elektrotehničar.

20240209 135857 Small

IZ KLUPE DO POSLODAVCA

Prednost smjera za mehatroniku jest u velikom zanimanju poduzetnika i obrtnika, odnosno tržišta rada za takve stručnjake. Ova vrsta zanimanja učenicima pruža široki spektar radnih mjesta – od automobilske industrije, servisera računalne, kućanske ili medicinske opreme, pa sve do poslova u laboratorijima i robotici. Kako se radi o četverogodišnjem školovanju, učenici imaju mogućnost polaganja državne mature, nakon čega dobivaju diplomu tehničara te mogu nastaviti daljnje školovanje na fakultetu ili odmah potražiti posao.

-Neću reći da je ovo muško zanimanje – jer nije. Ono obuhvaća oba spola, ali činjenica je da su većinom dječaci na ovom smjeru. Mehatroničar je vrlo atraktivno zanimanje, ono za koje se traži mjesto više. Naši učenici mogu raditi svugdje gdje se nalazi automatizirana proizvodnja. Međutim, educirani su i o obnovljivim izvorima energije, stoga su sposobni za rad s fotonaponskim i solarnim sustavima, vjetroagregatima, biomasom… – ističe profesor Kućan.

Iako trenutno ne razmišljaju o uvođenju novih programa, imaju viziju što je budućnost na tržištu rada. U dogovoru s osnivačima u budućnosti bi željeli uvesti smjer „tehničar za obnovljive izvore energije“.

Profesor s 30 godina iskustva rada u strojarskim predmeta Mile Bićanić, tvrdi kako je zanimanje mehatroničara „dobra priča o kojoj se vrlo malo priča“.

-Zajedničkim snagama osmislili smo kako urediti praktikum za automatizaciju i robotiku u kojemu naši učenici izvode vježbe u dva računalna programa, za elektropneumatiku i elektrohidrauliku, nakon čega iste spajaju na didaktičkom stolu – kaže profesor Bićanić.

1000039689 01 Small

OD „ELEKTRONIČKE HARFE“ DO „PAMETNE KOŠNICE“

Ova inovativna mladež osmislila je modele koji su istovremeno primjenjivi u stvarnom životu. Od „pametne ruke“ koja senzorima za pokret prati rad vaše šake i služi za opasan rad poput demontaže bombe, preko bežične „elektroničke harfe“ koja pomoću fotootpornika stvara zvuk, sve do „pametne košnice“ koja vas „zove na mobitel“ u svakom trenutku kada se podigne poklopac, što je korisno u slučaju krađe meda. Jedan od marljivih učenika jest i Marko Krznarić, kojega su od malena zanimale elektroinstalacije.

-Čuo sam od starijih generacija da je ovo zanimanje istovremeno i isplativo i zanimljivo. Učimo dosta korisnih stvari kako u struci, tako i u životu. Najteži su naravno stručni predmeti, ali ako imate smisla za strojarstvo, elektrotehniku i srodna područja, nećete pogriješiti – govori nam Marko.

Ovi su učenici uspješni i na raznim natjecanjima. Na izvannastavnim aktivnostima okupljaju se grupe od desetak učenika, gdje uz mentorstvo svojih profesora osmišljavaju kreativne modele s kojima se predstavljaju i na poduzetničkim natjecanjima.

-U sklopu međunarodnog projekta „Green Tech“ osmišljavali smo ciljane poduzetničke ideje. Naime, Hrvatske vode imale su problem iskorištavanja vode i tražile su rješenje na upravo ovakvim natjecanjima. Naši su učenici osvojili četvrto mjesto – ističe profesor Kućan.

(www.icv.hr, dj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content