DUHOVNI SMISAO: Križ

Stanite pred ovim propetim Spasiteljem, pogledajte Križ, tko je na njemu. Zadubimo se malo tu u razmatranje. To je kraljevski put, to je najodličniji vođa izabranih duša. Prije nego je Spasitelj posvetio križ svojom smrću na njemu, on je bio drvo sramote, stratište određeno za najgore razbojnike. Ali nakon presvete muke Isusove, Križ je postao slavan, Križ je geslo svetaca, Križ je knjiga života. Križ je učitelj poniznosti, samoprijekora, ljubavi i svake kreposti.

Propete Isusove ruke neka nas opominju da sve radimo u ljubavi i požrtvovnosti, probodene noge Isusove neka nas opominju da hodamo putem sv. poslušnosti i putem sv. Božjih zapovijedi, njegova trnova kruna neka nas sjeća svete poniznosti koja mora da resi našu redovničku dušu, a otvoreni bok Isusov neka bude naša najslađa okrepa i naš zaklon, iz njega crpimo snagu u svim svojim bolima i slaboćama.

Isus je odabrao trpljenje, bol, kao jedino sredstvo da nam pokaže put k blaženstvu – izabrao je put trpljenje, bol, da nam pribavi otkupljenje. Izabrao je trpljenje da nas gane na ljubav. Dao je bol da preobrazuje cijelo čovječanstvo. Bol je velika učiteljica – ona nas uči što je taj život, kako da postupamo s drugima. Križ je dubina otajstva tako velika, da što ga više promatramo – to dublje nam se knjiga otajstva veličine i miline otvara.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content