“RAVNOPRAVNO JE ISPRAVNO” U Virovitici javnom akcijom obilježen Međunarodni dan žena

Udruga S.O.S. Virovitica je povodom Dana žena, 8. ožujka, održala javnu akciju podjele informativno-promotivnih materijala ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Javnu akciju podržalo je i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VPŽ, kao i Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji VPŽ.

Javnu akciju financijski je podržala tvrtka Hrvatski duhani d.d. koji posluju u sklopu BAT Grupe i to kroz projekt “Ravnopravno je ispravno”, a koja je zasluženo istaknuta kao poslodavac koji brine o rodnoj ravnopravnosti. Lani su Hrvatski duhani podržali akciju “Ravnopravnost na ruralnim područjima”, također u organizaciji S.O.S. Virovitica, s ciljem stvaranja društva u kojem će sve građanke i građani imati jednake prilike i podršku, neovisno o spolu te u kojem će se prepoznavati doprinos žena ruralnom razvoju i zajednicama.

-Hrvatski duhani prepoznali su akciju S.O.S. Virovitice kao još jedan važan korak prema edukaciji javnosti o pravima žena, te važnosti uključivanja cijele zajednice u promicanje jednakosti i borbu protiv svih oblika diskriminacije. Ovom akcijom želimo doprinijeti stvaranju društva gdje su i žene i muškarci jednako cijenjeni i imaju jednake mogućnosti – izjavio je Igor Reesch iz odjela održivosti Hrvatskih duhana.

IMG_1477

Međunarodni dan žena služi kao podsjetnik na sve što su žene i borkinje za ženska prava postigle te je prilika da se svi snažno suprotstavimo nepravdi i neravnopravnosti. Unatoč napretku, mnoga prava žena i dalje se sustavno ignoriraju i krše. Rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu su najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena. Sindikalne povjerenice u svom radu dobivaju upravo najveći broj prijava rodno utemeljenog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu.

Novija istraživanja također pokazuju alarmantno visoke brojke spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, čak 73,36%. Većina žena doživjela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja od strane osobe na višoj poziciji.

-Borba za ženska prava nije i nikada neće biti gotova. Na ovaj dan slavimo velika postignuća koja nisu došla sama od sebe, već se za ista borio velik broj žena, a isto tako, postavljamo i nove zahtjeve za ostvarivanje prava žena koja su danas često ugrožena i suočeni smo zapravo s dosta inicijativa kojima se nastoji ženama oduzeti neka prava koja su već stečena. Poručujem mladim ženama da ustraju u borbi za ženska ljudska prava – rekla je tom prigodom predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić, naglasivši kako je odaziv na današnju akciju i više nego dobar. 

IMG_1502

Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu! Samo 16% prijavilo je uznemiravanje zbog nedostatka povjerenja u sustav zaštite i straha od odmazde.

-Zbog toga u povodu Dana žena tražimo da Hrvatska žurno ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da djelatno provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena. Važno je da se sve osobe pridruže ovoj borbi kroz aktivno zalaganje za ravnopravnost u svim segmentima života. Jedino zajedničkom borbom protiv diskriminacije i patrijarhalnih struktura koje ograničavaju prava i slobode možemo izgraditi pravednije društvo gdje svaka osoba ima jednake prilike i poštovanje – zaključila je Kolesarić.

(www.icv.hr, S.O.S. Virovitica, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content