U umornom tijelu spokojan Duh: U sklopu korizmenog programa u Virovitici najavljena dva križna puta

U franjevačkom samostanu u Virovitici danas (ponedjeljak) je održana konferencija za medije na kojoj je riječi bilo o dva križna puta u okviru korizmenog programa Župe sv. Roka.

Prvi, Križni put prema Milanovcu, organizira Franjevački svjetovni red i župa bl. Alojzija Stepinca i bit će održan u nedjelju, 17. ožujka nakon večernje svete mise. Vjernici će o postajama promišljati na ruti od virovitičke crkve do crkve u Milanovcu.

Drugi, cjelodnevni Virovitički križni put, pod geslom „Gospodin moj i Bog moj“ bit će održan u subotu, 23. ožujka, u suradnji s HPD-om Papuk, a kroz trasu od 17 kilometara obuhvatit će Viroviticu, Sveti Đurađ, Podgorje, Golo Brdo, Koriju i završiti u Virovitici.     

Detaljan program i značaj križnih puteva predstavili su župnik fra Ivica Jagodić, gradonačelnik Ivica Kirin, direktorica Turističke zajednice Grada Virovitice Tamara Štefanec i Mario Ripli, predsjednik HPD-a Papuk. Konferenciju za medije vodio je umirovljeni virovitički novinar i urednik Trpimir Markotić.

Fra Ivica Jagodić podsjetio je kako je prvi veliki virovitički križni put održan prije točno 10 godina, 2014. godine, na inicijativu fra Mateja Ećimovića pod geslom „Gospodin moj, Bog moj“. Nakon dvogodišnje korona krize prošle godine održan je križni put za mir. Ove godine, uz dva križna puta, prikazuje se i dokumentarni film o fra Marku Maloviću i njegovom križnom putu, životu za vrijeme Domovinskog rata u Iloku, pa vjernike očekuje bogat duhovni program u nastavku korizme.

POSLJEDNJIH ŠEST SATI ISUSOVA ŽIVOTA 

– Mi se kroz naše hodanje i sudjelovanje u ovim križnim putevima želimo prisjetiti Isusove muke, osude, teškoga hodanja, padova koje je proživljavao tim putem. Želimo promišljati o posljednjih šest sati Njegova života, koje je proveo na križnom putu ulicama Jeruzalema, a na njegovom koncu dao svoj život za sve nas.

To promišljanje nam može pomoći da u svom životu izgladimo odnos predanja prema Gospodinu. Pomoću tog, zajedničkog vjerničkog hoda možemo biti dobri i jaki i u našoj vjeri. Posebno ističem cjelodnevni Virovitički križni put, na koji od srca pozivam sve koji žele da nam se pridruže, od najmlađih uzrasta do naših umirovljenika, da se odazovu i posvete svoje vrijeme, svoju žrtvu i svoja stopala muci Gospodinovoj – rekao je fra Ivica Jagodić.

Cjelodnevni križni put održava se uz potporu virovitičkih planinara. Predsjednik Mario Ripli kaže kako ga veseli što jedna dionica uključuje i prekrasne virovitičke vidike, odnosno “njihov teren”.

-Riječ je o planinarskom putu koji je registriran pri Hrvatskom planinarskom savezu, a na kojem će sudionici moći vidjeti i kako je nama planinarima na usponima. Nadamo se kako ćemo svi, u određenoj muci moći i uživati u ovom velikom križnom putu te da će njegovo iskustvo potaknuti sudionike da se kasnije pridruže našim redovnim planinarskim putevima, odnosno svoje mjesto potraže i u planinarstvu kao stilu življenja – poručio je M. Ripli.

I DUHOVNA I TJELESNA OBNOVA 

Da će kroz duhovni rast križni putevi biti i prilika za iskušavanje tjelesnih mogućnosti, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin, koji je korizmenom programu Župe dao bezrezervnu potporu. Posebno se osvrnuo na zahtjevniji, cjelodnevni križni put. 

– Kroz Virovitički križni put dajemo mogućnost ljudima koji su bliski vjeri, ali i onima koji vjeru tek istražuju, da iskoriste subotu, izađu iz kuće i svoje svakodnevnice i uživaju u prekrasnom pogledu na Viroviticu i okolicu.  Uz molitvu, pjesmu i promišljanje, za koje će biti zaduženi naši franjevci, sudionici će imati prilike vidjeti i ljepote grada i prirodu u kojoj možda ne mogu često uživati. Bit će ovo ne samo duhovna, već i prava tjelesna obnova, punjenje baterija u svakom smislu i pozivam sve ljude dobre volje da dođu i sudjeluju – rekao je gradonačelnik.

Direktorica Turističke zajednice Grada Virovitice Tamara Štefanec istaknula je kako je vjerski turizam najstariji oblik turizma te podržala križne puteve koji su ujedinili zajednice, udruge i društva sa šireg virovitičkog područja.

-Turizam je odavno prešao definiranje isključivo prirodnih ljepota ili građevina i danas se vrti oko ljudi i sadržaja. Zbog toga me veseli svaka inicijativa i uspješna suradnja, poput ove na križnim putevima – smatra T. Štefanec.   

Rok za prijavu sudionika na Virovitičkom križnom putu je do ponedjeljka, 18. ožujka, a zainteresirani se mogu javiti u župni ured i na brojeve naznačene na plakatu. Svaki sudionik dobit će majicu u svojoj veličini i knjižnicu sa postajama, pa je nužno znati točan broj sudionika, kako nitko ne bi ostao zakinut, poručio je fra Ivica Jagodić.  

(www.icv.hr, žđl, mlo, foto: Ž. Đaković Leš) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content