Vatrogasna zajednica Našice održala godišnju skupštinu: U protekloj godini vidljiv izuzetan napredak u radu te manje požara i intervencija

U DVD-u Donja Motičina jučer (ponedjeljak) je Vatrogasna zajednica Našice održala svoju godišnju izvještajnu skupštinu kojoj su uz brojna društva iz okolice bili i nazočni gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mladen Pejić, predstavnica Općine Koška Marija Žeželj, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević i drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Vlatko Gašić je na samom početku skupštine pozdravio sve prisutne goste i prešao na dnevni red skupštine gdje su sve točke izglasane jednoglasno. Predsjednik je iscrpno iznio sva događanja u prethodnoj godini kojih je bilo jako puno. Financijsko izvješće za 2023. godinu podnio je zapovjednik Danijel Matković.

Vatrogasna zajednica Našice broji 18 vatrogasnih društava i jednu Javnu vatrogasnu postrojbu, također ima 716 aktivnih članova od čega čak 298 djece i mladeži. U prošloj godini bilo je 40 požara i 115 tehničkih intervencija.

Prošle godine je bilo 60 posto manje požara i 20 posto tehničkih intervencija u usporedbi s 2022. godinom, a rezultat toga su preventivne mjere i edukacije. Vatrogasna zajednica sudjelovala je s 63 ekipe na natjecanjima s 630 članova. Prošle godine DVD Markovac Našički obilježio je svoju 100. obljetnicu djelovanja, a DVD Lila 70. obljetnicu. Naglašena je i dobra suradnja i donacije s pokrajinom Tirol iz Austrije. Na skupštini je istaknuto sudjelovanje na obrani od poplava i sudjelovanje u velikom gašenju požara u Osijeku “Drava Internacional”.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić rekao je kako je u protekloj godini vidljiv izuzetan napredak u pogledu organizacije, kao i rad s djecom i mladeži.

-Moram istaknuti kako smo protekle godine postigli velik napredak u radu svih naših vatrogasnih društava. Unatoč izazovima s kojima smo se susreli, kao što je teška intervencija u „Dravi International” u Osijeku u kojoj je naš član teško stradao, možemo biti ponosni na rezultate. Primjerice, na području našeg djelovanja bilježimo značajno smanjenje broja požara. Usporedimo li 2023. s 2022. godinom, primijetit ćemo čak 60 posto manje požara. Ovo je značajno postignuće koje pokazuje predan rad svih naših članova. Vrlo je važno istaknuti da su naši vatrogasci aktivni i u obrazovanju i uvježbavanju. Primjerice prošle godine imali smo 630 natjecatelja na našim vatrogasnim natjecanjima, što pokazuje visoku razinu uključenosti i pripremljenosti. Također, uložili smo važne napore u preventivne aktivnosti te obrazovanje novih kadrova. Obrazovanje za vatrogasca nije kratkotrajni proces već traje oko tri tjedna, što također potvrđuje našu predanost i profesionalnost. Iako su vremenske prilike često izazovne, vjerujemo da naša preventivna strategija i rad na terenu imaju ključnu ulogu u smanjenju broja požara. Istaknuto bih važnost suradnje i podrške koju vatrogasna zajednica dobiva od lokalne uprave te se zahvaliti gradonačelniku i svim načelnicima koji aktivno podržavaju naše aktivnosti. Svi oni daju podršku vatrogasnoj zajednici, dajući potporu i resurse potrebne za naš rad i njihova financijska podrška omogućila nam je obavljanje naših dužnosti na najbolji postojeći način. Ponosan sam na naš tim i siguran sam da ćemo i u budućnosti nastaviti s uspješnim radom, kako u spašavanju života tako i u zaštiti imovine i okoliša – rekao je predsjednik Gašić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba čestitao je Vatrogasnoj zajednici na njihovim rezultatima i napretku, te im se zahvalio na njihovoj zaštiti od požara na području Grada Našica.

-Vatrogasna zajednica Našice nezamjenjivo je povezana sa sigurnošću naših građana. Tijekom intenzivnog rada u prošle tri godine, imao sam priliku posjetiti Tirol u Austriji i razgledati rad njihovih vatrogasaca, ali također sam obišao i različite dijelove Republike Hrvatske i sa sigurnosti mogu reći da su naši vatrogasci na visokoj, pa čak i najvišoj razini. Velika ulaganja su postignuta u opremu, zgrade, vozila i to je nešto što se nastavlja i u budućnosti. Kroz njihova izvješća, jasno je da je njihov uspjeh rezultat predanog rada, obrazovanja, vježbi i natjecanja. U ime Grada Našica također želim istaknuti važnost druženja unutar Vatrogasne zajednice. Manifestacije i događanja koja organiziraju čine važan segment njihovog djelovanja. Presudno je da Vatrogasna zajednica Našice ostane složna i snažna, održavajući svoju poziciju kao jedna od najvećih i najvažnijih u regiji i Grad Našice pruža svoju potpunu podršku u ostvarivanju ovog cilja. Također želim iskazati svoju zahvalnost predsjedniku gospodinu Vlatku Gašiću na suradnji i posvećenosti koju prikazuje u vođenju Vatrogasne zajednice. Našice, poput drugih sredina, susreću se s periodičnim izazovima poput prirodnih nepogoda. U tim trenucima, vatrogasci su ti koji se izdvajaju izuzetnom kvalitetom svoje intervencije, čime osiguravaju zaštitu našim mještanima. Protekla godina popraćena je velikom tragedijom u Osijeku, gdje je naš vatrogasac Marijan Gajski iskazao iznimnu hrabrost i žrtvovanje svojeg zdravlja u zaštiti stanovnika naše županije. Ponosni smo na njegovu nesebičnu predanost što je rezultiralo i uredbom humanosti Osječko baranjske županije. Iz izvješća koje smo čuli na skupštini, važno je istaknuti da je u protekloj godini provođena 60% manje intervencija, što svjedoči učinkovitosti njihovog rada i prevencije. Čestitamo na postignućima i pružam im podršku u ime Grada Našica.”- izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdenko Čarapar, načelnik Općine Donja Motočina Željko Kovačević, predstavnica Općine Koška Marija Žeželj čestitali su Vatrogasnoj zajednici Našice na njihovom predanom radu, educiranju, sudjelovanju na natjecanjima i vježbama, izvrsnim rezultatima, zajedništvu i dobroj suradnji.

(www.icv.hr, ak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content