Rode se vratile u Orahovicu: Zajednička akcija institucija i građana ima sretan završetak

Pisali smo prije nekoliko dana o zajedničkoj akciji grupe građana ”Zaštitimo rode”, Grada Orahovice, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo i HEP-a u sklopu koje je gnijezdo roda nakon skidanja sa stare kurije Mihalović zbog izgradnje Centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju, smješteno samo nekoliko metara dalje na banderu.

Podjsetimo, rode su u Orahovicu na ovo mjesto redovno dolazile 60-ih godina, a potom se vratile 2008., odmah nakon službenog predstavljanja fenomena velikog broja orahovačkih blizanaca na manifestaciji Crkvaračko prelo. Na sreću i veliko zadovoljstvo svih, rode se prepoznale novi dom i ponovno su u svom gradu.

– Što reći nego da mi je iznimno drago da je naša akcija spašavanja gnijezda roda uspjela i doista je lijepo vidjeti rode u našem gradu. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovoj akciji koja je eto dobila sretan završetak – rekao je povjerenik Vlade RH Saša Rister.

U gnijezdo je došla, za sada, samo jedna roda, a posebno je razveselila grupu građana koji ih prate sve ove godine.

0503rode 4

– Mislim da je riječ o ženki, jer obično ženke prve dođu. Uskoro očekujemo i drugu rodu pa ćemo vidjeti što će biti dalje. Kada je došla prva roda imao sam rođendan pa eto nema mi ljepšeg poklona, zaista sam presretan. Nismo bili sigurni hoće li prepoznati svoj novi dom, ali najvažnije je da smo postavili njihovo staro gnijezdo, koje je ova prva roda odmah osjetila i smjestila se. Proučavat ćemo i dalje te vidjeti koliko će ih biti ove godine, nadam se što više. Hvala svima koji su pomogli u našoj zajedničkoj akciji jer Orahovica ovim ostaje posebno ukrašena – rekao je profesor Danijel Stojković. Ova akcija pokazala je jednu posebnu poruku, zajedništvo i ljudskost kakav često među ljudima nedostaje.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content