U organizaciji Udruge specijalne policije iz domovinskog rata “Orao” Orahovica-Našice održana javna tribina “Mentalno zdravlje hrvatskih branitelja”

Udruga Specijalne policije iz domovinskog rata ”ORAO” Orahovica-Našice provodi projekt koji je sufinanciran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja. Druženje je započelo razgledvanjem i upoznavanjem s Parkom prirode Jankovac, te nastvaljeno u prostoru PP Jankovac, Eko točka Jankovac, gdje je odžana Javna tribina na temu “Mentalno zdravlje hrvatskih branitelja”.

Mentalno zdravlje neizostavan je dio zdravlja i važan je doprinos socijalnom i ekonomskom razvoju društva. S obzirom na težinu problema i posljedica koje mentalni poremećaji imaju na društvo kao cjelinu, nužno je poduzeti sveobuhvatne i specifične mjere promicanja i zaštite mentalnog zdravlja te liječenja mentalnih poremećaja.

20221104 175002

Unapređenje i zaštita mentalnog zdravlja hrvatskih branitelja bitni su za cjelokupnu društvenu zajednicu, a samim podizanjem kvalitete zdravlja pridonosi se socijalna uključenosti i produktivnosti. Temelji kvalitetne skrbi za hrvatske branitelje je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja, pravodobno otkrivanje mentalnih poremećaja te odgovarajuće liječenje i rehabilitacija.

Voditelj Ispostave MHB u Virovitici Ante Krišto govorio je o novim braniteljskim centrima, osvrčući se na novootvoreni u Šibeniku, kao i o besplatnim preventivnim sistematskim pregledima. Naveo je također kako se sve više u tim zdravstvenim pregledima otkrivaju najteži tipovi plućnih, srčanih i malignih bolesti.

Na tribin su sudjelovali predstavnici Ministartsva hrvatskih branitelja, područnog ureda Virovitica, viši stručni savjetnik Anto Krišto i MarinaKraljić.

20221104 172603

Na tribini su predavali te govorili o iskustvima i događajima kako su pomogli hrvatskim braniteljima koji su bili ulošeg mentalnog zdravlja Elvira Koić, voditeljica Hrvatske udruge za prevenciju suicida, Marija Bajan Prokl, voditeljica Stručnog tima PSP Centra Virovitičko podravske županije pri Ministarstvu hrvatskih branitelja i ravnateljica CZSS Virovitica i Tonček Moslavac, voditelj HZZO u Virovitici i član Stručnog tima PSP Centra Virovitičko podravske županije pri Ministarstvu hrvatskih branitelja.

(www.icv.hr, ds)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content