U središtu grada kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima obilježena 31. obljetnica HOS-a Orahovica

U središtu Orahovice kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, komemorativnim skupom obilježena je 31. obljetnica ustroja postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga Orahovica. Članovi Udruge HOS Orahovica, odali su počast poginulim, nestalim i umrlim bojovnicima HOS-a Orahovica te svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem lampiona.

– HOS-Orahovica neslužbeno je osnovan krajem kolovoza 1991. godine, a službeno 2. studenoga. Tog 2. studenog 1991. smo dobili poziv i nas prvih 35 dragovoljaca smo krenuli na izobrazbu na Žumberak i zato smo taj dan odredili kao službeni dan postrojbe i udruge. Kroz postrojbu HOS-a Orahovica prošlo je preko 200 bojovnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 1991. aktivno sudjelujemo u oslobađanju podpapučkog područja, zatim odlazimo na istočno slavonsko bojište u obranu grada Osijeka i tog dijela Slavonije. Nakon toga, postrojba odlazi na kupreško bojište i imala je zadatak interventnog voda. Nakon povratka kući u Hrvatsku, po zapovjedi odlazimo na bojište Bosanske Posavina na prvu crtu bojišnice Novo Selo-Koraće-Sijekovac. Zatim odlazimo na posavsko-slavonsko bojište gdje s ostalim postrojbama 132. brigade aktivno sudjelujemo u obrani Domovine. 15. Studenog 1992. dolazi do gašenja postrojbe HOS-a ali se naši bojovnici raspoređuju po ostalim postrojbama HV-a – poručili su na obljetnici bojovnici orahovačkog HOS-a te dodali: 

31. objetnica HOS a

– Skromno, ali časno i ponosno s punim hrvatskim srcem i dušom, obilježili smo je 31. obljetnicu naše postrojbe te se prisjetili naših poginulih i nestalih suboraca. Neka im je svima vječna slava i hvala za sve što su učinili za svetu nam Domovinu – zaključili su bojovnici HOS-a Orahovica.

(www.icv.hr, vg)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content