U udruzi Jaglac održano predavanje o volonterima

U organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica, u njihovom prostoru, održana je radionica pod nazivom ”Uvod u menadžment volontera” koju je održao Lokalni volonterski centar Belišće. U uvodu nazočne je u ime udruge Jaglac pozdravila voditeljica programskih aktivnosti udruge, Lidija Stojković, naglasivši kako je ovo jubilarna deseta radionica koju organizira Jaglac uz pomoć udruge Zvono. Radionica je namijenjena predstavnicima organizacija civilnog društva i ustanovama koje žele uključiti volontere u svoj rad ili ih već imaju uključene.

– Cilj ove radionice je bio upoznati sudionike s procesom te s koracima u ciklusu menadžmenta volontera, osvijestiti važnost rada s volonterima te potaknuti sudionike na izradu kvalitetnih volonterskih programa – kaže predavačica na radionici Tena Anić iz Lokalnog volonterskog Centra Belišće te naglašava kome je posebno namijenjena radionica.

– Radionica je namijenjena koordinatorima volontera, osobama u neprofitnim organizacijama koje uključuju i upravljaju radom volontera, zatim svima onima koji će u svoj rad tek uključiti volontere kako bi stekli osnovna znanja iz menadžmenta volontera te kako bi znali koji su potrebni koraci u uključivanju volontera u rad organizacije.

Teme na radionici su bile zakonski okvir volonterstva u RH, definiranje osnovnih pojmova u menadžmentu volontera, uloga koordinatora volontera, faze ciklusa menadžmenta volontera i drugo. Bez obzira što neke organizacije imaju uključene volontere i dalje nam se čini da je nedovoljno prepoznata vrijednost volonterskog rada. Sudionici ove radionice kroz praktičan rad započeli su danas s planiranjem vlastitih volonterskih programa i to je jako važno – kaže Anić te ističe posebnu vrijednost volonterizma u udrugama kao što su Jaglac i njeno belišćansko Zvono.

-U ovakvim udrugama volonteri su ogromna vrijednost i velika važnost jer oni donose svježinu u radu, nove ideje, a naši se korisnici jako vole družiti s njima, ali i podrška su nam i u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nama su financijske mogućnosti jako male, ograničene i promjenjive tako da nam je podrška volontera zapravo najčešće nužna. Volonter radi besplatno, ali treba znati da se on kroz takav posao profilira, radi na sebi, uči novi vještine, stječe prijateljstva i na kraju sebe izgrađuje kao osobu – zaključila je Tena Anić. (www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content