Udruga “Jaglac” i dalje je jedna od najaktivnijih udruga u Orahovici: Stvaramo nove projekte za bolji život naših članova

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica i dalje je jedna od najaktivnijih udruga u Orahovici. I u tekućoj godini ova je udruga realizirala nekoliko projekata, a novi su već na vidiku, što se moglo čuti na nedavno održanoj skupštini.

-I dalje je u tijeku naš jedan od najvažnijih programa pod nazivom “Jaglac moj drugi dom” koji služi kao pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka. Program završava 31. svibnja iduće godine, ali vjerujem da je naša prednost ostvarivanje još više ugovora i sufinanciranja kako bi ovaj projekt bio uspješno nastavljen. Isto tako, nadamo se nakon prijave i nastavku našeg programa “Usluga osobne asistencije” u kojem su nam, u ovom prijelaznom razdoblju, pomogla resorna ministarstva, a od 1. lipnja iduće godine trebao bi ovaj projekt ponovno biti pod okriljem EU fondova. Naš treći program je “Razvoj volonterstva i udruge” koji svim silama želimo nastaviti i dalje. Nažalost, sljedeće dvije godine nećemo imati institucionalnu podršku za razvoj civilnog društva i tako nećemo imati djelatnike koji će moći raditi na tom programu, ali nadamo se da ćemo kroz neke nove natječaje nešto ipak moći učiniti kako bi što više razvijali volonterstvo kao jedan od temelja rada naše udruge. Četvrti program je “Razvoj poduzetništva” koji će biti nastavljen, a također za program pod nazivom “Učim, radim, pomažem” za treću fazu, prošli smo administrativnu provjeru i čekamo procjenu kvalitete i svi jedva čekamo da žene započnu s radom – rekla je voditeljica programskih aktivnosti udruge Lidija Stojković.

Predsjednica Udruge Đurđa Šimatović naglasila je kako će 2023. godina biti vrlo izazovna za rad udruge.

-Čeka nas doista izazovna godina s obzirom da istječu projekti koji su trenutno u tijeku, a neizvjesno je kada će novi pozivi biti raspisani, što Udrugu “Jaglac” dovodi u nezahvalan položaj zbog mogućeg gubitka djelatnika i sredstava za pružanje postojećih socijalnih usluga korisnicima. Isto tako odlazi nam kuna, a dolazi euro pa slijede nova privikavanja, ali mi se ne predajemo i idemo dalje još jače – rekla je Šimatović.

Jaglac novi projekti 1

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister uvijek biranim riječima priča o Jaglacu, a tako je bilo na i održanoj Skupštini.

-Jaglac je udruga koja je primjer kako se radi u ovakvim ali i u udrugama općenito. Ulažu ogroman i maksimalan trud kako bi svi projekti, koji itekako pomažu korisnicima i članovima, bili ostvareni. Sve nas čeka drugačija godina, ali vjerujem kako će ovaj vrijedan tim Jaglaca sve projekte uspjeti provesti na vrijeme. Što se tiče našeg gradskog proračuna za Udrugu Jaglac će biti nešto više novca, a naravno sa za sve probleme i pomoć Grad, kao i ja osobno, stojimo na raspolaganju. Svi željno očekujemo nastavak projekta Zaželi, kako mi i u Gradu, tako i ova udruga, a koji bi ovoga puta trebao biti na tri godine. Taj projekt svima donosi dobro i ja se nadam što ranijem njegovom ostvarivanju – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content