Drava više ne prijeti: Uklanjaju se vreće s pijeskom, uginule životinje, ispire šetalište, te je ponovno otvoren cestovni promet za Karašicu

Vodostaj rijeke Drave na području Osječko-baranjske županije već nekoliko dana je u opadanju (trenutno u Osijeku iznosi 264 centimetara, a 13. kolovoza bio je na najviših 418 cm) te niti na jednom mjestu ne postoji opasnost od poplava.

U tijeku je tako saniranje lokacija gdje je došlo do izljeva vode izvan riječnog korita, vatrogasci i djelatnici Unikoma u Osijeku ispiru i čiste šetalište na lijevoj obali, dežurne službe uklanjaju uginule životinje i druge ostatke koje je u rukavce donijela rijeka, uklanjaju se vreće s pijeskom, danas ujutro ponovno je otvoren promet cestom do vikend naselja Karašica…

Te i druge aktualne informacije, kao i analiza aktivnosti civilne zaštite u zadnja dva tjedna bile su teme današnje (četvrtak) sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Uz načelnika Matu Lukića na sastanku su bili predstavnici Područnog ureda CZ Osijek Ravnateljstva CZ, Policijske uprave osječko-baranjske, Vatrogasne zajednice OBŽ, HGSS-a, Hrvatskih voda, Grada Osijeka i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

– Na sjednici smo opozvali odluku kojom smo prije 10 dana sve operativne snage civilne zaštite u svim općinama i gradovima na području Osječko-baranjske županije stavili u stanje pripravnosti obrane od poplava. Razmatrali smo provedene aktivnosti, a osobito aktivnosti od četvrtka kada je vodeni val došao na područje naše županije, krizne situacije koje su se pojavljivale te detektirali probleme i na koji način ih u budućnosti možemo popraviti. Nakon ove zaista izvanredne i opasne situacije želim prvo zahvaliti ljudima iz Hrvatskih voda koji su sada, kao i prethodnih godina, učinili puno velikih aktivnosti, zahvaljujući kojima nismo imali većih problema pri obrani od poplave. I sada su danonoćno bili na terenu te nam davali upute gdje i kako trebamo intervenirati – rekao je načelnik Stožera i zamjenik župana Mato Lukić.

Isto tako je zahvalio Područnom uredu CZ Osijek, Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, Vatrogasnoj zajednici OBŽ i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, HGSS-u, Gradu Osijeku i ostalim općinama i gradovima u slivu Drave, udrugama i građanima koji su pomogli te medijima na objektivnom izvještavanju. Osim toga, ponovno je apelirao na građane da ne podižu objekte na područjima koja nisu predviđena za obranu od poplava.

– Poplava je iza nas, vodostaji padaju na svim mjernim mjestima, ukidamo izvanredna stanja i ulazimo u domenu redovnih mjera obrane od poplava, a i to ćemo sutra staviti izvan snage. Predvođeni Stožerom CZ OBŽ, ovu kriznu situaciju smo dobro iskoordinirali i popratili te praktično sve ciljeve koje smo zacrtali od zaprimanja prijave o ekstremnom vodostaju smo odradili na zadovoljstvo svih. Procjene su bile jako ozbiljne te smo računali na rekordne, najviše ikada zabilježene vodostaje, koji se srećom na našem području nisu ostvarili. Dobrom koordinacijom Vlade RH dio voda je zadržan na akumulacijama Varaždin i Dubrava te smo imali 2.600 – 2.700 m3 vode u sekundi, što je 300 do 400 m3 manje od očekivanog i lakše smo odradili sve aktivnosti – kazao je direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević. Zaključio je kako se potvrdilo da se Stožer CZ OBŽ zna nositi s pritiskom i odgovoriti na sve krizne situacije.

Pohvalio je koordinaciju stožera CZ Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije i zahvalio svim sudionicima obrane od poplava, osobito vatrogasnim društvima, udrugama i građanima koji su se odazvali na pozive općinskih načelnika. Najavio je daljnju nadogradnju sustava obrane od poplava, pa tako i nasipa na obali Drave u naselju Karašica.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content