U Crkvarima održana manifestacija ”Stara jela za novo doba”: Posjetitelje vratili u djetinjstvo

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Crkvari i lokalnog Mjesnog odbora, u povodu Dana svetog Lovre zaštitnika mjesta, u tom je orahovačkom prigradskom naselju održana tradicionalna manifestacija pod nazivom ”Stara jela za novo doba”. Manifestacija je i ove godine ostvarila svoj glavni cilj, a to je očuvanje starih slavonskih običaja, u ovom slučaju pripreme starih jela, onih što su nekada kuhale naše bake, a toliko ukusna da i sam miris mami. Nakon što su jela pristavljena, obratio se predsjednik Mjesnog odbora Crkvari Marin Pejčević rekavši kako je želja mještana Crkvara ovom manifestacijom posjetiteljima stvoriti domaći ugođaj udobnog slavonskog dvorišta.

– Ova manifestacije sve one naše starije mještane vraća u njihovo djetinjstvo, a nama mladima daje priliku da vidimo kako je to nekada bilo. Drago mi je da se veliki broj mještana odazvao i dao svoj obol ovoj našoj lijepoj priči, a svima nazočnima i našim gostima želim da se ugodno osjećaju – rekao je Pejčević, a potom je manifestaciju otvorio gradonačelnik Saša Rister.

– Prije svega moram odati priznanje i veliku zahvalnosti vrijednim mještanima Crkvara, članovima KUD-a i Mjesnog odbora na ustrajnosti i volji za organizacijom ove priredbe već dugi niz godina. Ovo je najbolji mogući način čuvanja starih običaja i pokazivanje našeg slavonskog bogatstva – rekao je Rister.

Uz tamburicu, veliko slavonsko kolo svih nazočnih, jela su bila gotova pa se moglo kušati vinogradski paprikaš, dinstani kiseli kupus, slatki ili paradajz kupus, juha od bundeve, domaće lepinke ili lepinje, tradicionalni masni kruh s crvenom ljevenom paprikom, a tradicionalno su se topili i čvarci. Na kraju prvog dijela manifestacije nazočne su oduševile pjevačke skupine MPS Bećarine KUD-a Tena Đakovo, Biđani iz Bickog Sela, Bocanjevački pajdaši iz Bocanjevaca te domaća skupina KUD-a Crkvari, a uz večeru za zabavu je bio zadužen Tamburaški sastav Vertigo.

– Nama je srce puno, uspjeli smo ponovno prikazati Slavoniju u malom, a posebno je bilo lijepo vidjeti sva ta jela koja su nekada nama bila jedino što smo jeli. Hvala svima koji su došli s nama zajedno pokazati ono što samo Slavonija ima – rekao je idejni začetnik ove manifestacije, počasni predsjednik KUD-a Crkvari Stanko Jović.

(www.icv.hr, vg, foto: M. Horvatin)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content