Osječki HNK nastavlja uzlet fantastičnim repertoarom: Hit predstava Maratonci trče počasni krug i balet Snježna kraljica

Povratak publike u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, nakon dvije epidemiološke godine, znatno se osjetio, ali lanjske godine dogodio se pravi “bum”, pa se za neke predstave poput Orašara za kartu čekalo u dugim redovima i po nekoliko sati.

-Rekao bih da je 2023. godina za nas prije svega programski bila uspješna. Osim što su izvršene sve naše programske obveze koje kao nacionalno kazalište imamo, tu je i nagrada hrvatskog glumišta za “Veselu udovicu” koja nas je kao “šlag na torti” razveselila potkraj godine i dala nam, na neki način, motivaciju za nastavak rada po tom principu kako smo krenuli, hrabro i ambiciozno. Jer iza nas su vremena sa koronom i svim problemima koji su snašli, ne samo nas nego i sva ostala kazališta, pa mislim da nam je baš trebalo da si damo prostora, da se malo razmašemo kao nekad. Tako da evo, veliki uspjeh “Figarovog pira” koji je prošao sjajno i kod publike i kod kritike za kraj godine i naravno kao i svake godine završetak s Orašarom i Novogodišnjim koncertima. Bili smo cijeli prosinac puni do krova, što se publike tiče, a što nas iznimno veseli – rezimirao je uspješnu prošlu godinu Vladimir Ham, intendant osječkog HNK.

No, i u ovoj godini za svoju kazališnu publiku, ne samo osječku, HNK Osijek priprema bogat, raznovrstan i neuobičajen program.

-Prva premijera u 2024. godini bit će 16. veljače, i to praizvedba baleta Davora Bobića prema pripovjetci Hansa Christiana Andersena “Snježna kraljica”. Riječ je o baletnom djelu koje je naručeno i bit će skladano baš za našu kazališnu kuću, a to se nije dogodilo u povijesti osječkog HNK. Na scenu će ga postaviti nacionalni baletni prvak Svebor Svečak, a u kombinaciji plesnih ansambala Osijeka i Splita jer je riječ o konzorciju nacionalnih kazališnih kuća K-HNK. Nakon toga nastavljamo s nečim što sad već bruji po javnost, a to su “Maratonci trče počasni krug”, redateljice Olje Đorđević, s kojom smo uspješno surađivali u prošlosti i s kojom smo radili i “Sumnjivo lice” i druge komedije. Autorska prava s Dušanom Kovačevićem smo dogovorili i on će nazočiti premijeri 08. ožujka, a kako je on inače osnivač Zvezdara teatra u Beogradu imati ćemo priliku s tom predstavom i tamo gostovati. Priča je toliko popularna da smo već dogovorili 10 gostovanja na neviđeno, u Hrvatskoj ali i BiH i Srbiji. Vjerujem kako će interes publike, kad jednom pustimo ulaznice u prodaju za ove naše domaće izvedbe kojih će biti dovoljno, biti toliko velik da možemo očekivati redove poput Orašara – kaže Ham.

Nakon toga na repertoaru osječkog HNK još jedno iznenađenje. Naime, Mozartov Requiem kao koncert osječki će operni ansambl izvoditi ponajviše u sakralnim objektima, a njihov nastup se trenutno dogovara u crkvama dovoljne veličine za takovu izvedbu.
Potom će uslijediti premijera Smetanine opere “Prodana nevjesta” 03. svibnja, a 24. svibnja kazališna sezona će završiti komedijom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”.

No predaha nema, ljeto je rezervirano za nastupe na Osječkom ljetu kulture, a potom kreće nova kazališna sezona u kojoj do kraja kalendarske 2024. godine osječku publiku očekuju dvije jednočinke, koje će biti izvedene kao cjelovečernji program, te drama “Sokol ga nije volio” u režiji Filipa Šovagovića.

(www.icv.hr, tj, foto: T. Jovanović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content