DUHOVNI SMISAO: Blaženi Alojzije Stepinac

Danas je blagdan blaženog Alojzija Stepinca, Stepinčevo.
Alojzije Stepinac bio je hrvatski katolički svećenik i kardinal, rođen 8. svibnja 1898. godine u Krašiću u Hrvatskoj. Bio je poznat po svom strpljivom i ljudskom pristupu, te se smatrao zaštitnikom prava svih ljudi bez obzira na njihovu vjeru ili etničku pripadnost.
Stepinac je bio vrlo cijenjen u hrvatskoj crkvenoj zajednici, te je njegovo ime često spominjano kao mogući kandidat za sveca. Bio je vrlo pobožan čovjek i posvećen svojem poslanju kao svećenik. Njegovo strpljivo i ljubazno ponašanje prema svim ljudima, bez obzira na njihove razlike, bilo je poznato i cijenjeno u široj zajednici.

Stepinac se također proslavio kao odani branitelj prava hrvatskog naroda u vrijeme kada je Hrvatska bila pod njemačkom okupacijom tijekom Drugog svjetskog rata. On je javno osuđivao zločine koje su počinili nacistički okupatori, te se založio za pravdu i poštovanje ljudskih prava.

Nakon rata Stepinac je bio optužen za kolaboraciju s ustaškim režimom i osuđen na doživotni zatvor. Međutim, mnogi su vjerovali da je optužba bila politički motivirana i da je Stepinac bio žrtva montiranog suđenja.

Njegova popularnost među hrvatskim katolicima i široj javnosti ostala je nepromijenjena, te je postao simbol otpora i borbe za ljudska prava u Hrvatskoj.
Jeste li znali da je današnji blaženik zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u Virovitici organizirao veličanstveni Euharistijski kongres koji je trajao od 15. do

17. kolovoza 1934. godine. Lijepe li uspomene za naš grad Viroviticu! To je ujedno i razlog što Virovitica ima župu posvećenu blaženom Alojziju Stepincu, čija je proslava večeras u Milanovcu.

Danas se Alojzije Stepinac smatra za jednog od najvećih hrvatskih heroja, te je njegovo ime često spominjano u različitim kontekstima kao simbol poštovanja i ljudskosti. Njegovo životno djelo i njegovo poštovanje prema svim ljudima bez obzira na njihove razlike ostaje inspiracija mnogima i pouka za budućnost.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content