DUHOVNI SMISAO: Fra Marko Malović

Ovaj današnji duhovni smisao posvećujem fra Marku Maloviću bivšem virovitičkom svećeniku, župniku i gvardijanu.

Tijekom Domovinskog rata ostao je uz svoj narod u Iloku. U tim teškim vremenima ostao je dosljedan, živeći misiju pastira, dajući potporu i pomoć, dijeleći sudbinu svoga naroda. Jedini je katolički svećenik koji je ostao u istočnoj Slavoniji i Srijemu tijekom sedmogodišnje okupacije toga područja. Godinama je brinuo za Hrvate koji su ostali u okupiranom Podunavlju i bili izvrgnuti ubijanjima i mučenjima. Okupljao je, hrabrio i vodio brigu o Hrvatima u Iloku, čuvao od velikosrpskog razaranja slavni franjevački samostan u Iloku i njegove vrijednosti. Posjećivali su ga strani državnici, međunarodni posrednici, diplomati…bio je pravo svijetlo u mraku velikosrpskog razaranja Iloka i Podunavlja. Bio je zaštitnik onih koji su ostali u Iloku, kao riječ i utjeha, no iznad svega kao nada.

Fra Marko Malović rođen je 11. listopada 1946., u Domašincu, u Međimurju. Odrastao je u Vukovaru, u koji je obitelj došla živjeti iz Međimurja, s još petero braće. Brat Pero i otac Lovro nestali su u ratu u Vukovaru.

U Virovitici je u dva navrata vršio službu gvardijana i župnika. Prije i poslije Domovinskog rata. Preminuo je u Slavonskom Brodu, u 72. godini života.

Bio je vjerni sljedbenik svetoga Franje i hrvatski domoljub u najpozitivnijem smislu te riječi. Dobitnik je nekoliko odlikovanja i priznanja. Park ispred crkve sv. Ivana Kapistrana u Iloku dobio je njegovo ime, a kod ulaznih vrata crkve postavljena mu je brončana spomen-ploča.

Danas, u 19,20 sati, u Kino Park Virovitici premijerno prikazujemo dokumentarni film o fra Marku koji je svojim životom prošao križni put.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content