DUHOVNI SMISAO: Sveti Josip

Danas je blagdan sv. Josipa. Josip je od Boga izabrani jednostavni i skromni stolar. Gospodin mijenja njegov život. On je organizirao svoj život izbjegavajući svaku čast, miran u svojoj vjernosti zakonu kao pravedan čovjek. Dolazi Gospodin i poziva ga da se dadne uplesti u njegov život: on će morat biti otac djeteta misteriozno začeta, dati mu ime, uključiti ga u židovsku zajednicu kao potomka Davidova. On mora čuvati, pomagati da raste ovo dijete. Njegova uznemiravanja dolazila su iz straha događaja većeg od njega koji ne želi ni na kakav način ometati.

Često nalazimo u biblijskim osobama ove nesigurnosti pred planom Božjim koji gledaju većim od vlastitih mogućnosti. I mi uvijek ne vidimo sve jasno, sve precizno. Ima puno poruka, puno riječi koje se u našem životu isprepliću u našem životu i koji put je teško razlikovati volju Božju. Ono što nas Bog traži je duboko unutarnje poštenje, velika čestitost savjesti, sposobnost slušati, razmišljati, bratsko ohrabrenje i spremnost na „da“ bez zadrške, dajući se uključiti u plan spasenja Gospodina Isusa.

On sluša i čini ono što se od njega traži. On će ostati vjeran svom pozivu zaručnika i oca, mudro, odlučno, u tišini. Kao takav postao nam je dragocjeni uzor na koji treba gledati i dati se nadahnuti. Kad život svoj gradimo s Bogom, onda Bog na sve dobro izvodi.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content