Čađavački župljani hodočastili Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Pod pokroviteljstvom Općine Čađavica, a u organizaciji voditelja putovanja Darka Dugaje, čađavački župljani hodočastili su Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Ondje ih je dočekao msgr. Antun Sente, rektor svetišta, udijelio blagoslov koji je održao svetu misu, a hodočasnici su imali priliku i za svetu ispovijed.

Nakon sv. mise uslijedio je ophod oko kipa sv. Josipa, gdje je svako ponaosob imao priliku posvetiti svoje misli, nakane i molitve sv. Josipu. Hodočasnici su imali priliku vidjeti Galeriju Martin Borković, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog svetišta sv. Josipa. Stalni postav Samuele Premužić pod nazivom ”Čudo Božje krhkosti” prikazuje 40 skulptura izrađenih od perušine koje prikazuju život Isusa Krista, od navještenja do silaska Duha Svetoga na apostole. Dok izložba ”Ljepota svetog Josipa” sadrži umjetnička djela 28 hrvatskih slikara i kipara.

Putovanje se nastavilo ka mjestu Krašić u posjetu crkvi Presvetog Trojstva. U crkvi je hodočasnike dočekala časna sestra koja je sve nazočne upoznala s povijesti crkve, ali i biografijom Blaženog Alojzija Stepinca koji je dio života proveo baš u Krašiću gdje je i preminuo. Blaženi Alojzije Stepinac je nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskoj kaznionici bio prebačen i zatočen u Krašiću. Od 1951. godine stanovao je u župnom dvoru gdje mu je domaćin bio tadašnji župnik Josip Vraneković. Tu je proveo ostatak života (2990 dana) sve do svoje smrti 10. veljače 1960. godine. Danas je u prostorijama na katu, gdje je proveo svoje patničke godine i gdje je na kraju umro u zatočeništvu, uređen Spomen dom koji su posjetili i čađavački hodočasnici i gdje su imali priliku vidjeti predmete i osobne stvari koje je koristio blaženik.

Organizator putovanja Darko Dugaja, zajedno sa svim putnicima, zahvalio se Općini Čađavica na čelu s općinskom načelnikom Mirkom Rončevićem, koja je financijski podržala ovo putovanje i tako omogućila velikoj većini da po prvi puta posjete ova mjesta.

(icv.hr, adf, žp; Foto: Ž. Predrevac)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content