Na Gradskom groblju u Virovitici odana počast pripadnicima 81. gardijske bojne HV “Kumovi”

Na današnji dan prije 30 godina osnovana je 81. gardijska bojna HV “Kumovi” koja je bila najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Osnovana je Odlukom ministra obrane RH 15. veljače 1994. godine.

Tim povodom su se na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Virovitici okupili pripadnici slavne 81. gardijske i predstavnici drugih braniteljskih udruga kako bi odali počast svojim poginulim kolegama i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

IMG 9700 Custom

Na ovom događaju nazočan je bio i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, koji je bio jedan od zapovjednika u 81. gardijskoj bojni i koji se prisjetio slijeda događaja nastanka ove slavne bojne.

– Na današnji dan 1994. godine počelo je s radom nastavno gardijsko središte u Virovitici u kojem se vršila selekcijska obuka kako bi se formirala Samostalna gardijska bojna, a pripreme su obuhvatile pripadnike koji su već bili u postrojbama Hrvatske vojske i policije diljem Republike Hrvatske. Ovi naši mladići, njih 26 ukupno, koliko je poginulo kroz naše operacije, na ovom su spomeniku upisani zlatnim slovima slobodne Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine. 81. gardijska bojna je prošla svoj ratni put u “Blijesku”, “Ljetu”, “Oluji” i “Maestralu”. Danas, 30. godina kasnije, pripremamo proslavu 81. gardijske bojne u svibnju na kojoj će sudjelovati ministri, državni vrh i svi oni koji priznaju, poštuju i cijene ovaj trud, rad, kao i živote koji su ugrađeni u slobodnu Hrvatsku. Velika proslava ove obljetnice bit će u centru Virovitice sa taktičko tehničkim zborom, preletom Krila Oluje i postrojavanjem naših pripadnika kojima će se dodijeliti zelene beretke sa grbom 81. gardijske bojne. Sve će to biti zaključno koncertom “Prljavog kazališta” na gradskom trgu, tako da ćemo okruniti ovu veliku obljetnicu, sjetiti se svih onih koji su stradali kroz operacije koje smo provodili i vjerujem da će se na toj velikoj obljetnici okupiti roditelji i pripadnici, jednako tako i generali i zapovjednici iz Domovinskog rata koji su s nama proveli najveći dio svoga života- rekao je tim povodom Josip Đakić. 

IMG 9705 Custom

(www.icv.hr, bs, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content