DUHOVNI SMISAO: Zgrabite čuperak

To smo već negdje čuli i poznat nam je taj izazovni poticaj. Vrijeme prolazi. Trenutak, koji je još sada sadašnjost, odmah postaje prošlost. Sat otkucava, otkucava i otkucava…

U svijetu priča i bajki stare Grčke s tim fenomenom vremena koje prolazi povezuje se ime Kron: u grčkoj mitologiji je božanska personifikacija vremena. Satovi se stoga zovu stranom riječju kronometar i tko želi tok događaja vremenski uhvatiti, piše kronologiju.

Grčki svijet priča i bajki nije bio na kraju s tim fenomenom vremena. On je poznavao i drugu pojavu: kairos, boga pravoga trenutka, povoljne prigode. Prikazivalo ga se kao mladića na kugli s britvom ili mačem u ruci, a poslije kao mladića bujne kose s vagom u ruci. Kairos je motrio trenutak kad bi vaga bila u ravnoteži – povoljnom položaju i trenutku sreće.

U trogirskom reljefu iz 4. st. pr. Krista prikazan je kao goli mladić s čuperkom za koji ga treba u pravi čas zgrabiti i tako uloviti sretnu priliku, inače će ona zauvijek pobjeći, jer Kairos je uvijek u žurbi Bog nas poziva: obratite se! Tražite i idite novim putovima, da nađete Boga i život! Zgrabite sada prigodu za čuperak! Pogledajte što kod vas nije u redu! Pogledajte gdje ste više mrtvi nego živi! Danas vam je ponuđeno spasenje. To je Pavlova ponuda koju on jako promiče: “Dajte, pomirite se s Bogom! Evo, sad je vrijeme milosno; evo, sad je vrijeme spasa. Zgrabite čuperak“.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content