Predstavnici općine Sopje sudjelovali na 17. po redu ”Dravskom proljeću” u mađarskom mjestu Starin

Manifestacija ”Dravsko proljeće” naizmjence se održava jedne godine u Sopju, a druge u mađarskom mjestu Starin. Ove godine red je bio na Starinu, gdje je proteklog vikenda održano 17. po redu ”Dravsko proljeće”.

Općina Sopje i ove godine je sudjelovala kao partner oba dana sa više sekcija. U petak je održana 2. po redu ”Bošporijada u Starinu” te tradicionalni malonogometni turnir. Boje Hrvatske strane branile su ekipe općine Sopje i veterana iz Nove Šarovke koji su i osvojili turnir. Ekipa općine Sopje je zauzela drugo mjesto, Starina treće, a ekipa mađarskih Martinca četvrto.

Velika borba se odvijala na natjecanju u kuhanju bošpora u kojoj je sudjelovalo ukupno devet ekipa. Titulu najboljeg bošpora na svijetu osvojila je ekipa ”Bošporaši” iz Sopja. Kako je bilo i prijašnjih godina, tako je i ove prvi dan ”Dravskog proljeća” završen zabavom za sve uzvanike.

Subota je obilježena kulturnim dijelom, tradicijom i narodnim običajima. Nakon što su se okupili svi KUD-ovi, održana je sveta misa na hrvatskom jeziku koju je predvodio msgr. Vladimir Škrinjarić. Odmah poslije, uz prisustvo svih sudionika, posvećen je Kulturni centar, nakon čega je krenula povorka kroz naselje, putem koje su bile četiri postaje na kojima su prezentirane gastro delicije ovog pitomog pridravskog kraja.

Kulturni dio je nastavljen službenim otvorenjem manifestacije gdje su sudionike i goste pozdravili načelnik Starina Balazs Matoricz koji je pohvalio dugogodišnju i plodnu suradnju dvije općine. Načelnik Općine Sopje Berislav Androš je pohvalio domaćine na organizaciji te najavio novi veliki natječaj prekogranične suradnje putem kojeg dvije općine planiraju prijaviti jedan veliki projekt u koji bi uključili i Općinu Martince iz Republike Mađarske. Naglasio je da je ova suradnja i puno duža od službenih 17 godina, da ju treba održavati i dalje, jer rijetki imaju tako dobre partnere koji odlično surađuju, te na taj način mogu ostvariti još veće benefite za svoje sredine.

Od uvaženih gostiju, ”Dravsko proljeće” u Starinu su posjetili i sudjelovali generalni konzul Drago Horvat, Jozo Szolga kao zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom parlamentu, te Ivan Gugan kao predsjednik hrvatske državne samouprave.

Program je nastavljen nastupima folkloraša koji su se ove godine pripremili i izmamili pljesak svih prisutnih. Uz domaće ”Bisere države”, nastupili su i ”Korjeni” iz Martinaca, ”Mladi tamburaši” iz Starina, djeca Osnovne škole Starin, KUD ”Jasen” Iz Šaptinovaca, KUD ”Slavonac” iz Podravske Moslavine, KUD iz Barcsa, te KUD ”Podravac” iz Sopja koji se ove godine okupio u velikome broju. Sudeći po brojnim probama ove godine, da se zaključiti da sopjanske folkloraše ove godine očekuju brojni nastupi.

Nakon nastupa svih folkloraških skupina druženje se nastavilo pod šatorom, a za dobru atmosferu bila je zadužen ”Podravska band”.

Načelnik Općine Sopje Berislav Androš je s kolegom iz Starina, te zastupnikom Szolgom, odao počast pokojnom načelniku Sandoru Matoriczu kod spomen obilježja kod zgrade Općine.

Ove godine manifestaciju ”Dravsko proljeće” je vrijeme ”pomazilo” i broj posjetitelja je bio veći nego ikada, a idući susreti i manifestacije su dogovoreni već za Dane općine Sopje početkom mjeseca svibnja.

(www.icv.hr, mba, adf; foto: Općina Sopje)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content