Sjednica virovitičkog Gradskog vijeća: Infrastrukturni projekti, parking, obrazovanje i demografske mjere u središtu pozornosti

Na danas (četvrtak) održanoj 27. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice kojom je predsjedavala predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić, aktualac je bio raznolik te je bilo podosta pitanja vijećnika. Neka od važnijih bila su vezana za infrastrukturne radove, koeficijente, EU projekte, kao i probleme u prometu, obnove škola te demografske mjere.

Prvi je pitanja postavljao Hrvoje Belobrk (klub vijećnika HDZ-HSLS) kojega su zanimali radovi na izgradnji trga u Milanovcu te rekonstrukcija parka u Koriji. Na postavljeno pitanje odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo Kristijan Sabo, najavivši početak radova za kraj ljeta.

– Nakon provedene javne nabave za oba projekta, započet će se s njihovom realizacijom. Početak radova je u planu krajem srpnja ili početkom kolovoza, a sve ovisi o tome koliko će potrajati postupak javne nabave – rekao je K. Sabo.

Vijećnik Hrvoje Belobrk iznio je i kako su građani centra grada zbunjeni obaviješću Gruntovnice o zabilježbi kulturnog dobra na njihovim nekretninama, što je pojasnio gradonačelnik I. Kirin. 

1_IMG_2747

Također, Belobrka je zanimalo i što će se sve ove godine raditi na području grada Virovitice kada je riječ o EU projektima, a gradonačelnik Kirin najavio je brojne projekte za ovu, ali i iduću godinu. 
 

Još jedno od pitanja vijećnika Belobrka bilo je vezano za izgradnju brze ceste Virovitica – Čvor Virovitica, odnosno novu regulaciju prometa i napredak radova. Gradonačelnik Kirin objasnio je trenutno stanje na navedenom čvorištu te zamolio za strpljenje.

– Završen je kružni tok, no Grad je inzistirao da se izbjegavaju obilazne ceste preko Rogovca i Bušetine. Umjesto toga, zahtijevali smo privremenu cestu koja znatno skraćuje putovanje. Sada se priprema rušenje nadvožnjaka i izgradnja novog s kružnim tokom ispod njega. Također, Grad Virovitica planira nasipanje nerazvrstanih cesta, uključujući jednu kroz zonu Zapad II kod Korije, kako bi se izbjegle gužve na kružnom toku – rekao je Kirin istaknuvši kako će ova promjena omogućit vozačima koji iz Korije idu prema sjeveru,  direktan prolaz prema Šećerani, bez potrebe da prolaze kroz gradilište i kružni tok.

IMG_2759

Vladimir Antunović (klub vijećnika DP-HSU-MOST) je postavio pitanje o rješavanju usklađivanja knjiga u katastarskoj općini Jasenaš te nedostatku jedne od knjiga. Gradonačelnik Kirin objasnio je kako nije upoznat s nedostatkom knjiga. Istaknuo je kako se Grad prijavio preko Državne geodetske uprave za izmjeru cijelog grada, počevši s Milanovcem, najkompleksnijim dijelom s najvećim brojem stanovnika, uključujući i dio katastarske općine Jasenaš.

Antunović je upitao i hoće li biti postavljen parkirni automat u Gajevoj na novom parkiralištu, na što je direktor Poslovnog parka Matija Mustač odgovorio potvrdno te istaknuo kako je cijena jednog automata deset tisuća eura zbog čega ga još nema. Također je napomenuo da građani imaju na raspolaganju različite aplikacije za plaćanje parkinga, koje su sve, osim SMS-a, besplatne i idu na teret Poslovnog parka.

IMG_2800

U vezi s projektom izgradnje treće osnovne škole pročelniku Alenu Bjelici postavio je pitanje Dino Valenteković (klub vijećnika SDP-a). Naime, područne škole koje se gase od 2027. godine trebale bi ostati na raspolaganju Mjesnim odborima te je pritom Valenteković istaknuo zabrinutost zbog propadanja najstarije područne škole u Čemernici. Istovremeno jedna od najnovijih, škola u Taborištu, dobila je novu fasadu.

– Škola u Taborištu prošle godine pretrpjela je oštećenja zbog nevremena te je fasada obnovljena sredstvima od osiguravajuće kuće. Što se tiče škole u Čemernici, poduzeti su  koraci za sanaciju vlage te da će se zapadni zid popraviti nakon što se sanira vlaga – objasnio je Bjelica. 

Jučerašnje obilne kiše zabrinule su vijećnika Valentekovića koji je iznio zabrinutost zbog nedostatka čišćenja odvodnih kanala. Pročelnik Sabo izjavio je da će glavni odvodni sustavi na području grada uskoro biti očišćeni. Trenutno se čeka izvođač radova, kaže, te se očekuje da će biti završeno unutar sljedeća dva mjeseca.

IMG_2816

Vijećnik Siniša Prpić (HSPD) postavio je pitanje o demografskim mjerama, broju zaposlenih i prosječnim plaćama tijekom vlasti HDZ-a u proteklih 25 godina. Na ovo kompleksno pitanje, gradonačelnik Kirin nastojao je odgovoriti kroz različite aspekte. Istaknuo je važnost analize broja stanovnika, izdanih građevinskih dozvola i gradnje zgrada kako bi se razumjelo stanje demografskih mjera. Također je naglasio nedostatak parkirnih mjesta te iznio podatak o broju radnih mjesta i radno sposobnih stanovnika, što ukazuje na potrebu za učinkovitim demografskim politikama.

Aktualni sat završio je vijećnik Mirko Poljanac koji je pitao o stadiju provedbe natječaja za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH. Odgovor mu je dao pročelnik gradskog Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić.

– Sve suglasnosti su dobivene, sada smo na zadnjoj fazi. Skoro 90 posto ugovora je dobilo prethodnu suglasnost, tako da s ovom sjetvenom godinom svi dosadašnji privremeni zakupci izlaze iz posjeda, a oni koji su dobili na natječaju ulaze u posjed – zaključio je Dražić.

Vijećnici su nakon aktualca, koji su građani mogli pratiti putem ICV radija, odlučivali o 30-ak točaka dnevnog reda. Glavni fokus sjednice bio je na raspravi o godišnjim izvješćima gradskih institucija, a odlučivalo se i o Pravilniku Dječjeg vrtića Cvrčak, Izmjenama Generalnog urbanističkog plana, Programu razvoja Poduzetničke zone Antunovac te izboru članova Gradskog savjeta mladih. Cijeli dnevni red možete pogledati ovdje.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content